Како да откриете неквалитетен мед: Користете го овој едноставен трик со кибрит!

Објавено на 22 септември 2016, 11:26

СПОДЕЛИ:

Најдоброто што природата може да го направи и истовремено е најздраво е мед. Тој има многу здравствени предности и се користи за различни цели.
Медот е одличен за косата и кожата, како и за здравјето воопшто.Тој има магичен вкус и е популарен и кај возрасните и децата.
Меѓутоа, поради високите цени на пазарот се наоѓа и мед кој не е органски, со хемикалии во него. Докажано е дека 76% од медот на пазарот е полн со хемикалии.
Таквиот мед често може да го најдете и во супермаркетите, па зато би требало да знаете како да го препознаете.
– Доколку медот не „кристализира“ со тек на времето, постои можност да е неквалитетен, бидејќи органскиот мед ќе „кристализира“ доколку се чува во фрижидер.
– Секогаш прочитајте ја налепницата , а доколу содржи комерцијална гликоза или пченкарен сируп, одбегнувајте го.
– Додадете неколку капшки јод во чаша со вода и додајте малку мед. Доколку медот се претвори во плава боја тогаш тој е во комбинација со пченкарен скроб.
– Додадете неколку капки оцет во мешавина на вода и мед. Доколу се појави пена, медот содржи гипс.
– Запалете мед со фосфор и кибрит, доколку се запали, тоа е чист мед.
– Ставете лажица мед во чаша вода. Доколку медот не се распушта, тогаш е природен и квалитетен.
Споделете го ова со вашите пријатели и роднини, така што и тие ќе научат како да ја препознаат разликата меѓу органски и неквалитетен мед!

СПОДЕЛИ: