КОЛЕШИНО: Мало село со многу религии и без никакви конфликти!!!

Колешино е македонски пример за соживот, ама не соживот само на збор, туку и на дело. Особено кога треба да се помага или пак кога треба да се уредува заедничкиот животен простор.

Кога верата е индивидуален поглед, а општествената одговорност заедничка придобивка! Како најмалото место во Македонија, со најмногу религии, ги држи сите „На Иста Страна“?

(ФОТО) Живот крај ѓубрето

Жителите на битолските села Мегленци и Арматуш, кои живеат во близина на несанитарната битолска депонија, со години се жалат на лоша миризба од која и преку лето не можат да ги отворат прозорците од куќите.

Зеленило на сите страни, а труе миризба на ѓубре. Живеат во природа, а како да се на сред буниште. Вака изгледаат битолските села Мегленци и Арамтуш, кои се на чекор до несанитарната депонија „Мегленци“. Тоа е ѓубриштето каде со години од комуналниот смет се ослободуваат општините Битола, Могила и Новаци. Депонијата е на чекор до РЕК, па смрдеата се меша со непријатниот мирис од рудниците и оџаците на комбинатот и се шири низ околината.

Жителите од околните села се жалат на лоша миризба од која и преку лето не можат да ги отворат прозорците од куќите.

„Лош мирис, нечистотија. Се чувствува наутро многу“, вели Расим Ибраимов од Арматуш.

„Чувствуваме миризба. Наутро од РЕК, од битолското ѓубре, се чувствува лоша миризба. Загаденоста е голема. Дури во куќите ни влегува миризба, прозорците ни поцрнуваат од РЕК и од чадот од ѓубрето. Гори, а миризбата иди кај нас. Има и свињиште тука, се хранат, навечер газдата ги збира“, вели неговата соселанка Нурие Халимовска.

„Од депонијата Мегленци многу чувствуваме загадување. Штом дува јужен и западен ветер, многу смрди. Особено наутро, не се дише од што е загаден воздухот. Ѓубриштето години наназад се палеше, сега за среќа има неколку години не се пали, го покриваат со земја. Имаме и многу мака, дивина се бери и навечер напаѓа по стоката многу. Волци доаѓаат“, вели Митат Халимовски, жител на село Арматуш.

Од јавното претпријатие „Комуналец“ кое стопанисува со депонијата, велат дека од 58 депонии во Македонија скоро сите се несанитарни како и битолската. Додаваат дека со навремено третирање на сметот, во последните пет години нема самозапалување на ѓубрето.

„Веќе не се случува опожарување, од кое во воздухот се испуштаат канцерогени состојки. Дневно се депонираат по 80 тони комунален отпад, а на годишно ниво 25 илјади тони од правни и физички лица од Битола, Новаци и Могила. Отпадот се одлага вертикално, во висина од 12 метри, на еден метар далечина се развива температура од 40 до 50 степени целзиусови. Но, навремено го покриваме со земја за да не дојде до запалување“, вели директорот на ЈП „Комуналец“, Зоран Соклевски.

Тој додава дека ги преземаат сите мерки за животни да не се збираат на депонија.

„Поставивме стражарска служба, ја заградивме депонијата. Има злоупотреби, но стражарите тоа го пријавуваат во МВР и во инспекција, дали пријавите имаат епилог не знам, но преземаме сѐ што е во наша можност да се спречи неовластено влегување на депонијата. Свињи веќе не влегуваат, тоа е мината работа“, вели директорот Соклевски.

Веќе 16 години се договара отворање на регионална депонија каде би се збирал сметот од сите девет пелагониски општини и би се третирал според европски стандарди. Досега инвестицијата која се проценува дека ќе чини 25 милиони евра останаа само на хартија.

Кога е следниот неработен ден- уште колку продолжени викенди не очекуваат до крајот на годината

Следниот неработен ден за сите граѓани на Република Македонија се паѓа дури во месец август, а тоа 2-ри август (среда) кога се празнува најголемиот македонски празник Илинден. 

Ова претставува убава шанса за сите работници кои дотогаш ќе имаат право на слободни денови па можат да ги земат четврток и петок и да отпатуваат на некоја убава дестинација за да се одморат со семејството. 

До крајот на годината, сите граѓани на земјата ќе имаат уште 4 неработни денови:

8 септември – Ден на независноста;

11 октомври – Ден на народното востание;

23 октомври – Ден на Македонската Револуционерна Борба;

8 декември – Св. Климент Охридски 

Нимиц: Да бев Македонец, немаше да преговарам за моето име

Македонското меѓународно движење за човекови права од Торонто, прку соопштение објави дека специјалниот претставник на ОН Метју Нимиц им го изјавил следново: „Неофицијално - ако бев Македонец, немаше да преговарам за моето име“.

Го гледаме огромниот притисок врз Македонија да го смени името, за да се смири угнетувачот Грција, па затоа одлучивме, во име на Метју Нимиц, јавно да да ги објавиме неговите чувства.

Исто така, кога претседателот на ММДЧП, Бил Николов, го праша Нимиц, какви се неговите очекувања доколку Македонија се повлече од преговорите за името, тој одговори: „Ништо. Не верувам дека би имало какви било последици“. Потполно идентичен одговор добивме и од претставниците на американскиот Стејт департмент кога Николов го постави истото прашање. И згора на тоа, од Стејт департментот рекоа дека според нив решение за спорот за името нема и дека прекинот на преговорите би била логична одлука.

ММДЧП уште еднаш го повторува своето барање до сите политички партии и политичари од Македонија да ги осудат преговорите за името и веднаш да ги прекинат. Болно одекнаа неодамнешните изјави на премиерот Заев во Бугарија кои значат дека тој е подготвен да го продаде вековното име, етничкото потекло и идентитетот на Македонија, само за да ги задоволи Европската Унија, НАТО и САД. ВМРО, вие имавте шанса да го прекинете таканаречениот „спор за името“ додека бевте на власт, но одлучивте да не го направите тоа. Откажете се од преговорите за името веднаш. Премиеру Заев, не можете да преговарате за нешто што не е ваше. Дејствувајте барем еднаш во интерес на Македонија и напуштете ги преговорите“, се вели во соопштението на Македонското меѓународно движење за човекови права

Популарно