Новинар облечен како сиромав човек просел парче леб во црквии и џамии. Прочитајте што добил

Српскиот новинар Момчило Петровиќ се облекол како сиромашен човек и тргнал од врата на врата во црквите и џамиите низ Белград да бара парче леб. Новинарот раскажува што му се случило и како бил пречекан во верските објекти.

Вели дека можеби би било и неисправно да ги нарече лоши луѓе оние кои што не му ја удоволиле молбата да го нахранат.

„Можеби во нивните очи не сум им бил вреден за милосрдие“, вели Петровиќ.

Од друга страна им се извинил на сите оние добри луѓе кои го нахраниле за неговото лажно претставување.

Во првата католичка црква во „Свети Анте на Ѕвездара“ ја згужвал капата во рацете и чекал да го примети една забрадена жена.Откако го погледнала увидела дека не го познава и продолжила со своите вообичаени активности. Новинарот кој никогаш дотогаш не молел за храна, изговорил дека е гладен и побарал малку храна.

„Не беше зачудена и не бараше дополнително објаснување. Ме однесе во дворот каде што ме пречека една помлада жена, која пак ми одговори дека мора да го праша свештеникот на црквата. Останав пред вратата да чекам, а кога се појави ми подаде најлон со леб, кутија сардини и едно варено јајце.

Неговата наредна станица била црквата „Свети великомаченик Димитрија“.

Монументалната нова изградба воопшто не наликувала на оние градби на храмови од средновековието. Го погледнал мермерниот под, а речиси секаде околу него блескало од злати предмети. Почекал да заврши со броењето на парите на една од жените кои прадавале свеќи. Таа откако го забележала му одговорила дека ова е црква и дека овде нема храна.

„А да го прашам свештеникот?“, прашал Петровиќ.

„Нема никого, сите си заминаа“, му одговорила жената.

Во Црквата Света Петка поминал слично како и на претходното место, останал гладен, откако и жената која што продавала свеќи се однесувала нељубезно кон него, а свештеникот не бил во храмот.

„Бајракло“ џамијата која е единствена во Белград, изградена во XVI век, во последните 12 месеци била претворена како образовна институција на исламската заедница во Србија. Чукнал во една од просториите, а таму начекал тројца мажи кои најпрвин го гледале како малоумен, а потоа му објасниле дека не држат храна и дека не можат да му помогнат, па продолжиле да се смеат веднаш штом ја затворил вратата.

„Работата како просјак брзо се учи“, вели Петровиќ.

Во следната црква „Свети Александар Невскок“, влегол рутински, а таму го пречекал помлад човек со брада и му објаснил дека во близина има добротворна кујна каде што секој може да добие оброк.

Новинарот се помолил говорејќи „Ниту него боже не го заборавај, награди го и него, а со овие другите прави што сакаш. Јас само ти пишувам што тие прават, додека мислат дека не ги гледаш“, пишува Петровиќ

„Уште не ти е време“ - бил мртов 45 минути, а еве што кажал кога кога се разбудил

Брајан Милер од Охајо завршил во болница поради срцев удар.Токму кога сите мислеле дека му се подобрила ситуацијата, нему му се случила вентрикуларна фибрилација, пореметување на отчукувањето на срцето, при што доаѓа до намалување на крвниот притисок и доток на крв до виталните органи.

Според зборовите на медицинската сестра човекот практично бил мртов 45 минути, по што срцето почнало да работи и за некое чудо нормално да чук. Вистинско чудо не е тоа што тој преживеал, туку што ниту мозокот, ниту виталните функции не му се оштетени.

Кога се разбудил тој рекол дека видел светло на крајот од „рајскиот тунел“, а таму ја сретнал неговата почината роднина, која му рекла да се врати во своето тело.

Покрај роднината стоел и нејзиниот мртов сопруг и така прегрнати го поздравиле и испратиле.

-„Ме фати за рака и рече:„Уште не ти е време, не треба да бидеш овде, има уште работи кои треба да ги направиш.“ - раскажува Брајан и додава дека ваквото искуство му го променило погледот кон животот.

(ВИДЕО) Создаден профил на Твитер … раката на Мелани Трамп

Сеирџии, лица гладни за хумор направија профил за раката на првата дама на САД и тој е на социјалната мрежа Twitter.

“Јас сум раката на Мелани. Работите кои сум принудена да ги правам и допрам, ме прогонуваат. Ве молм да бидам ампутирани”, гласи описот на шеговитиОТ профил.

Пораките во него ништо не отстапуваат на главната порака. Слика, на која Мелани гушнала бебе во златна соба пак е придружена со следниов текст: “Мајка ми секогаш ми велеше:” Зошто да копаш компири кога можеш да копаш злато “.

Раката на Мелани Трамп стана главна тема на социјалните мрежи откако пред неколку дена излезе видео во кое се гледа како Доналд Трамп се обидува да ја фати сопругата за рака, но таа го оттурнува со брз гест.

Полицискиот службеник Ориѓански ќе „е*е матер“ и ќе затвора новинари

Златко Ориѓански, музичкиот гениj кој во себе, до скоро, криеше полициски службеник, навлезе и во политичкотo делување за разнебитување на Македонија. Суетен до бескрај, Ориѓански се гледаше како дел од кабинетот на Заев, како министер за култура, но во тоа сепак не успеа. Сега за неуспехот, но и за неговите јавно искажани ставови, виновни му се новинарите и медиумите кои тој ќе им „е*е матер“, ќе ги „фрла во отпад“ и во „затвор“.

Постојано пренагласувајќи го својот „удел“ во градењето на „победата“ и вербата во Заев и платеничката армија, Ориѓански заборава дека како уметник треба да биде почитуван од сите и да ги почитува сите. Тој во политичкиот занес не се штеди во фрлањето дрвја и камења по оние кои не само што не се согласуваат со социјалдемократите, туку и што се побунија против распарчувањето на државата и претстојната распродажба на културниот и националниот идентитет и македонска посебност. За него, како и другите од околината на заевиот клан, македонскиот народ се „слепци“ кои немаат држава.

„Немате држава, немате институции, затоа соседните земји прават што ќе посакаат. Вие сте, просто речено, Самоилови слепци. Не барајте вина во нив, туку кај себе“, ќе напише меѓу другото денеска Ориѓански, кој како „голем Македонец и културен деец“ не ја користи кириличната поддршка кога се обраќа до јавноста од која се оградува и за чив дел не се смета себе си.

Ориѓански како да заборава дека токму тој со неговата поддршка допринесе за урнисувањето на институциите и креирање на територија погодна за странски мешетари, на кои токму неговиот лидер им се нуди за најверен соработник за да може да дојде до власт, дури и по најголемата цена- продажба на државата и на народот.

Потоа, разочаран од тоа што Заев сепак и покрај тридневни најави за објавување на владиниот состав, како и неколку пати до сега, Ориѓански денеска повторно, како и неколку пати до сега, се повика на странците кои треба да му ја завршат работата на Заев, и да му ја формираат владата за раскусурување на државата.

Кога таа негова јавна објава се најде на страниците на „Република“, Ориѓански тргна во напад и закани. Секако, прво со обид да се оправда пред „слободарците и демократите“, кои веројатно му изреагирале, па Ориѓански самиот се пренесе што рекол и тоа копирајќи ги своите зборови напишани на кирилица од „Република“.

Веројатно и тоа било малку да ги убеди во центарот на „слободата и демократијата“ на улица Павел Шатев, поранешна Бихаќка, па Ориѓански потоа се дополни со тоа колку го сака Заев и неговата идеја. Не кажувајќи сепак колку чини неговата верба и верност за распарчување на државата, тој  не заборави и да додаде закани, „ќе завршите во корпа за отпадоци“.

Токму овој стил на закани е познат за „Република“. И еден од веројатните ментори на Ориѓански и неговата тајна полициска работа, Иван Бабановски, за потсетување влета во „Република“ со смртни закани за „крај на Дрисла“ заради објавени документи за неговата активност.

Идејата за „Слободна и Модерна Македонија“ која го восхитува и Ориѓански како и другите некогашни полициски соработници, веројатно не подразбира и слободата на информирање, за пренесување на јавно кажаниот збор или било каква критика или несогласување со нивната, најмалку, политичка идеја. За нив „Слобода и Демократија“ се едноумието, систем во кој се градени токму под палката на менторите на актуелните разнебитувачи на се што значи македонско.

Популарно