Од денеска нема блокирање на сметки од извршител!

Од денеска почнува примената на новиот Закон за извршување, кој носи поволности за доверителите, должниците и за извршителите, а пред се за ранливите категории граѓани.

Во Законот се предвидува за неплатени комунални сметки извршителот да не смее да блокира без претходно да го извести граѓанинот дека постои некој долг и да побара од него да предложи начин на кој ќе се сервисира долгот. Исто така, воведувањето на вонсудската наплата е поволен момент кој ќе овозможи пред почетокот на каква било постапка граѓанинот да го сервисира својот долг без поголеми трошоци.

Со вонсудската наплата, како што појаснуваат од Комората на извршители на Република Македонија (КИРМ), ќе се решаваат оние предмети што не го надминуваат утврдениот паричен лимит и тоа за комуналните сметки за струја, парно и вода до 6.000 денари и за телефон, кабелска и одржување на зграда до 2.000 денари. Тоа ќе значи дека доверителот пред да почне каква било постапка за тужење, со покана прво ќе се обрати до должникот, каде што ќе го повика да го плати долгот во рок од 15 дена. Ако долгот се плати во предвидениот рок, должникот нема да има никакви, односно ќе има занемарливи трошоци.

Досега за неплатена сметка од 3.000 денари, сумата која требаше да ја плати должникот некогаш можеше да достигне и до 16.000 денари, од кои за камати и судски такси одеа околу 1.100 денари, за адвокатски и нотарски трошоци од 8.000 до 9.000 денари, а извршителот наплаќа 2.500 денари.

Со новиот Закон тоа ќе се исклучи, но само ако долгот се плати во предвидениот рок. Ова значи за неплатена сметка за вода од 3.000 денари должникот преку извршителот ќе го плати долгот зголемен за занемарливи трошоци и камата што нема да бидат поголеми од 5 до 10 отсто од самиот долг. Но, ако по истекот на рокот не ја плати сумата што ја должи, повторно се оди на постапка на тужење, која неколкукратно ќе ги зголеми трошоците, појаснуваат од КИРМ.

Новина во Законот е и тоа што нема веднаш да се пристапи кон блокирање на сметка. Задолжително ќе биде предупредување пред присилно извршување. Досега граѓаните најмногу реагираа дека не биле предупредени и воопшто не знаеле дека против нив се води некаква постапка. Напротив, кога ќе видеа дека сметката им е блокирана, се информираа каде и за што се тужени. Подоцна за деблокирање на сметката на банката мораа да и платат од 1.000 до 1.500 денари, во зависност од тоа која банка го извршила блокирањето.

Според Комората, најважен момент е електронското поврзување на извршителите со сите институции од каде ќе се добиваат бесплатни податоци со што ќе се намалат трошоците.

Извршителите во Македонија во првите девет месеци од 2016 година примиле 134.740 барања за извршување, реализирале 28,40 отсто или 38.266, а вкупниот износ на наплата од извршување е 75.715.471 евра, што е 2 милиони евра помалку од минатата година.

Апелација ги уважи „бомбите“ за случајот „Триста“

Апелацискиот суд соопшти дека прислушуваните разговори за случајот „Триста“ може да бидат докази во судница. Одлуката е објавена денеска, а случајот е набавката за триста нови возила за полицијата. Обвинет е помошник-министерот во МВР, Ѓоко Поповски, кој се сомничи дека со јавната набавка го оштетил буџетот за 28 милиони денари.

Апелација ја одбила жалбата на Поповски бомбите да не бидат докази, но и ја преиначи одлуката на Кривичен, кој ги издвои прислушуваните разговори од доказниот материјал.

„Кривичниот совет на Апелациониот суд Скопје, по одржана седница на 18.09.2017 година, а во врска со предметот познат во јавноста како ‘Триста’, оформен по поднесен обвинителен акт против обвинетиот Ѓ.П. од С, донесе одлука со која ја уважи жалбата на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите Скопје и го преиначи обжаленото решение на Основниот суд Скопје 1 Скопје. Апелациониот суд Скопје со својата одлука мериторно одлучи и го одби предлогот на обвинетиот Ѓ.П. од С. содржан во неговиот приговор поднесен против обвинителниот акт, од списите на предметот да се издвои аудиозапис од телефонски контакт, како доказ прибавен на незаконит начин, со образложение дека наведениот доказ – аудиозапис од телефонски контакт претставува доказ прибавен на законит начин и како таков може да се користи како доказ во предметната кривична постапка, со што е преиначена одлуката на Основниот суд Скопје 1 Скопје со која истиот доказ е издвоен од списите на предметот како доказ прибавен на незаконит начин“, стои во соопштението од Скопска Апелација.

Ова е втора одлука на Апелацискиот суд со која одлучува јавно објавените бомби да бидат дел од доказите. Претходно апелациските судии одлучија прислушуваните разговори за „Нарачаните шлаканици во Центар“ да бидат докази.

Кривична за младоженецот кој отиде по невестата со противпожарно возило

Радовишанецот младоженец кој го искористил службеното противпожарно возило за да ја земе од дома својата невеста за време на нивната свадба, заработи кривична пријава. Освен него осомничен е и командирот на радовишката Територијална противпожарна единица. Се товарат за „послужување во службата“

Возилото е донација од Британската противпожарна асоцијација „Операција Флоријан“. За време на веселбата возилото беше накитено со свадбарски декор, а според сликите што беа објавени во медиумите,  младоженецот А.К. се качил на врвот и така качен парадирал низ Радовиш.

Командирот на единицата доби кривична затоа што му дозволил на А.К. да го користи возилото без дозвола од локалната самоуправа.

„Г.К., командир на Територијалната противпожарна единица Радовиш, специјалното противпожарно товарно моторно возило марка „Волво“ (материјално-техничко средство во сопственост на Територијалната противпожарна единица Радовиш),  без овластување од ЕЛС – Радовиш,  му го отстапил на користење на А.К. Тој му овозможил за време на водење на смена како раководител во ТППЕ-Радовиш да се послужи и да го користи на 17.09.2017 година во периодот од 13.00 до 14.00 часот за свадбена прослава“, валат од МВР.

Улични измамници си поигруваат со чувствата на луѓето

Низ градот може да наидете на луѓе кои бараат пари за превоз, за своите болни деца, гледаат на дланка.На овие изманици најчеста мета им се постарите жители од кои може најмногу да се извлечат пари, но има и луѓе кои сакајќи да бидат хумани, стануваат жртви на улична измама.

Измамниците ја кријат својата игра низ приказна на тажни судбини, загуба на некој од семејството или болест.

Интересна ситуација и се случила и на Ана.М.(40), кој на сред улица бил пресретнат од измамник, кој и побарал пари за неговто болно дете.

-Се сожалив и му дадов 200 денари, ова се случи на плоштад по извесно време шетање низ ГТЦ налетав на истиот човек кој си седеше со друштво мажи и си пиеше ракија, непријатно се изненадив како некој е способен да излаже, а парите да си ги намени за алкохол, вели Ана.М.

Чести се ситуациите каде измамниците одат од стан до стан и се преставуваат дека немаат пари за леб или имаат болно дете.

-Пред некој ден на вратата ми заѕвони маж околу педесет години, ми се претстви дека бил сираче и дека израснал сам и сега проси од врата до врата за да му се даде пари и облека.Му дадов 50 денари и едни чевли. Ги погледна парите како малку да му беа и прдолжи да ѕвони по другите станови.По 15 минути излегов да фрлам ѓубре позади зграда и налетав на истиот човек како си влага во такси, зачудено раскажува Весна.Р.(60).

Слична е и ситуацијата со децата кои просат по улиците и трговските центри низ градот.

-Пред некој ден на едно мало ромче му купив бурек за да се најаде, се почуствував во моментот убаво, за кратко откако излезе од бурекџилницата детето го фрли бурекот во канта за ѓубре, се зачудив.Очигледно чекаше пари да му дадам за да ги однесе на главниот организатор кој ги тера да просат по улиците, вели Маја.П.(25).

Популарно