ПОВЕЌЕ БЕНЕФИЦИИ ЗА КОРИСНИЦИТЕ: Вип продолжува со инвестиции во мобилната мрежа!

Раководството на телекомуникацискиот оператор оне.Вип денеска објави дека успешно е завршен најавениот процес на спојување на мрежите на двете компании и оти е обезбедена единствена мрежа за нивните корисници во сите региони во Македонија.

Активностите почнаа по спојувањето на двете компании во октомври лани и се одвиваа во тек на годинава.

Новиот извршен директор на Оне.Вип Димитар Ковачевски на средба со новинарите истакна дека има позитивни очекувања за 2017 година во која, како што рече, тимот на оне.Вип дополнително ќе ја стабилизира и оптимизира мобилната и фиксната мрежа.

– Инвестицијата што е направена во 2016 година е неколку десетици милиони евра, ќе продолжи и во 2017 година затоа што ни претстои период на доконсолидација и оптимизација на мобилната мрежа, а исто така инвестираме и во фиксната мрежа, рече Ковачевски.

Од оне.Вип соопштија дека со спојувањето ги вовеле напредните 3G/4G.4G+ технологии во подрачјата каде ги немала претходно, и оти е обезбедена покриеност на повеќе од 99,7 проценти од населението во Македонија со 2G и 3G технологија и 95,8 проценти со LTE технологија. Спојувањето на над 1,1 милион корисници за една година, според раководството, било со минимално нарушување на континуитетот на услугите кон корисниците.

Доцни филтерот за отровите од „Дрисла"

Ништо од најавите дека од денеска чадот од согорениот медицински отпад на „Дрисла" ќе се филтрира низ нов систем, кој треба да ги елиминира отровните честитки што се испуштаат во воздухот. Наводно, дождот бил причина за пролонгирање на монтажата на филтерот, брифираат надлежните. Но, потенцираат, дека до крајот на неделава тоа сигурно ќе се случи.

„Несоодветното време, односно дождот е главна причина за пробивање на најавениот термин. Но, прашање на ден е кога работите на терен ќе се изведат до крај, очекуваме тоа да биде до крајот на неделава. Монтажата на водениот филтер практично ќе значи испуштање на чист воздух од согорениот медицински отпад. Тој всушност ќе биде привремено решение до конечната набавка на новата печка, која е во тек", изјави за „Независен весник" Драги Давчевски, претставник на Град Скопје во уделот на градската власт во „Дрисла".

Од менаџментот на депонијата не успеавме да добиеме појаснување зошто е пробиен последниот најавен термин за монтажа на филтерот.Пред само неколку дена заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули, најави дека од 19 март „Дрсила" ќе ги испочитува наредбите за поставување на новиот прочистувачки систем, откако по вонреден инспекциски надзор беше утврдено дека чадот од согорениот медицински материјал енормно го загадувал скопскиот воздух.Филтерот треба да ги зафаќа ПМ10 и ПМ 2,5 честичките и практично од согорениот отпад во воздухот да се испуштаат неотровни материи.

Во меѓувреме, како што посочува Давчевски, од „Дрисла" постапуваат и по налогот за набавка на нова печка за медицински отпад. Концесионерот „ФЦЛ Амбиенте" има рок инцелераторот да го набави до април годинава, за што веќе е издадена градежна дозвола од Министерството за транспорт и врски. Владата, на почетокот на годината му наложи на концесионерот да набави нова печка за согорување на медицински отпад, откако се потврди дека емисиите кои ги испуштала веќе постоечката печка ги надминуваат дозволените граници. Тоа беше и причината поради која „Дрисла" заработи казна од 8.500 евра, а истовремено и се наложи до средината на февруари да вгради соодветни филтри. Превентивно, да се спречи дополнително загадување на воздухот, на менаџментот му беше наложено да ја ограничи работата на постоечката печка, односно дозволено е согорување на отпад во рок од осум часа.

Неодамна, на брифинг со новинарите градоначалникот Петре Шилегов и заменикот министер за животна средина, Макрадули, информираа дека концесионерот требало да набави нова печка до март 2014 година. Набавката не била спроведена затоа што тогашната Влада, преку Министерството за транспорт и врски не ја дала потребната градежна дозвола. Тоа се случило неодамна, односно во октомври минатата година, „Дрисла" ја добила потребната дозвола.

Инаку, откако надлежните утврдија дека депонијата ги труела скопјани, беа извршени неколку вонредни надзори на терен. Притоа, како што информираа од Државниот инспекторат за животна средина, на депонијата се почитувало решението на Инспекторатот за неработење на печката во денови кога има надминување на прагот на алармирање.

„Од менаџментот е добиена информација дека сите потребни процедури и документи за набавка на нов инцелератор се завршени и согласно склучениот договор се очекува опремата да пристигне до средината на април по што во рок од 45 дена би се пристапило кон монтажа на истата. Намената на инсинераторот , освен согорување на медицинскиот отпад, би била  и да производува електрична енергија. Се очекува пробната работа да отпочне во текот на месец јуни оваа година", соопштија од Инспекторатот. Оттаму информираа  дека на депонијата бил извршен  надзор од страна на Дирекцијата за радијациска сигурност во однос на јонизирачко зрачење и било констатирано дека нема зголемено ниво на радиоактивност.

Ќе се организира отворен ден за посета на депонијата

Градските власти планираат да организираат т.н. отворен ден за јавноста на депонијата. Целта е сите заинтересирани граѓани да видат дали и како функционира преработувањето на ѓубрето.

„Всушност, меѓудругото, граѓаните ќе можат да присуствуваат на мерењата на испуштените материи на депонијата. Сите заеднички да видиме дали е постигната конечната цел со поставувањето на водениот филтер", појаснува Давчевски.

Деспина Трајковска-Димова

Фондот нека ги лекува жените и трудниците,наместо гинеколозите!

Матичните гинеколози револтирани реагираат дека Фондот за здравствено осигурување не соработува доволно со нив и покрај тоа што во неколку наврати се обидувале да имаат средба со одговорните лица на оваа институција. Токму затоа тие најавија дека ќе издаваат само упати на пациентките до клиниките и болниците, бидејќи Фондот за здравствено осигурување очигледно не сака да ги слушне нивните барања и проблеми.

Од Здружението на матични гинеколози образложуваат дека и покрај тоа што два месеца се обидуваат да воспостават контакт со ФЗОМ, сепак нивните барања кои се однесуваат на пакетот за здравствени услуги не се разгледуваат и нема конретно решение.

Дел од нивните барања се и зголемување на капитацијата, поделба на пациентките по возрасни групи и воведување на коефициенти за нив исто како и кај другите матични лекари, како и пакет на услуги за да се знае кои услуги ги бара ФЗОМ за таа капитација, во и вон бременост.

Ваквата одлука Упарвниот одбор на здружението на приватни гинеколози ја донел поради притисокот од пациентките кои не сакаат да им се наплаќа за услуги кои се бесплатни, како и притисокот на медиумите и целокупната јавност.

-ФЗОМ својот игнорантски, деградирачки, арогантен, популистички и банкарско-лихварски однос постојано и систематски се обидува да го стивне гласот на добриот доктор, делувајќи како еден од позначајните фактори на страдање на докторската заедница-реагираат од здружението на матичните гинеколози.

Откога јавно проговорија гинеколозите се јави и Фондот за здравство од каде велат дека не сака преку медиумите да комуницира со своите партнери и токму затоа најавија средба со Здружението на приватни гинеколози

-Фондот за здравствено осигурување на Македонија не претпочита комуникација преку медиумите, со своите стратешки партнери, па поради тоа, сакаме да ја информираме јавноста дека во најбрз можен рок е предвидена средба на менаџментот на Фондот со претставници на ЗПГАМ. Сите одлуки кои ќе бидат заеднички донесени ќе бидат навремено соопштени- велат од ФЗОМ.

Според нив матичните гинеколози се најскапо платените специјалисти во Репулбика Македонија, со просечна месечна исплата од 169 илјади денари по тим. Колку за споредба, тоа е повеќе од 55.500 денари отколку што Фондот исплаќа на општ матичен лекар.

Од ФЗОМ потврдуваат дека матичните гинеколози се важна карика во здравствениот систем, бидејќи се грижат за репродуктивното здравје на жените, а водено се во помал број од предвидениот во Република Македонија. Фондот го препознава овој факт и затоа континуирано одржува редовни средби со Здружението на приватни гинеколози на Република Македонија (ЗПГАМ).

-Точно е дека пред два месеци беше последната средба, на која Здружението презентираше неколку барања, пред се од финансиски аспект. Фондот секогаш ги носи своите одлуки во интерес на своите осигуренички, а пред се, во насока на обезбедување на кавлитетна и навремена задравствена заштита, па така и овојпат, партнерски ги разгледува можностите за изедначување на капитациониот бод за матичните гинеколози со другите матични лекари- велат од оваа здравствена институција и дополнуваат дека нивните барања предвидуваат и нови финансиски средства.

ФОТО: Градоначалник на Крушево, Томе Христовски со срамен ФБ статус

Ваков статус на Фб не му доликува никому, а камо ли на градоначаник на општина, во случајов Крушево. Подоцна истиот статус го снема од неговиот ѕид, веројатно по нечија сугестија и негативните реакции, но фотогафијата останува. 

Популарно