Пред нас се некрстени денови - секоја вечер треба да оставате храна на масата

Деновите од Божиќ до Богојавление, се верува во народот дека се викаат „некрстени“ и со себе носат одредени верувања.

Во народот се верува дека тие денови земјата е отворена и мртвите излегуваат од неа, а со нив и различни демони. Поради тоа во минатото постоел обичај во овој период да се организираат маскирани поворки од страна на мештаните за да ги истераат на тој начин демоните кои овие денови шетаат по земјата. Маскирани момчиња пред секоја куќа пеат коледарски песни со топуци на нозете и со стап удирајќи. Домаќините во знак на благоданрост им даваат подароци.

Ова верување настанало бидејќи како што се вели, овој е период од годината кога Исус се уште не бил крстен и поради тоа демоните овие денови слободно шетаат по земјата од моментот кога ќе запее првиот петел.

Поради тој обичај овие денови не се излегува надвор без потреба, но доколку морате со себе треба да си понесете лук, крст или оштар метален предмет.

Надвор не треба да се остава ништо бело, ниту било каква детска облека бидејќи ова е идеално време за уроци и магии.

Исто така не треба да го фрлате ѓубрето од дома бидејќи се верува дека на тој начин си ја изнесувате среќата од дома.

Навечер оставајте малку храна на масата бидејќи се верува дека духовите ќе го штитат вашето огниште.

Владиката Пимен му возврати на Владиката кој кажа дека за Македонија и камења ќе јаде

Владиката Пимен му возврати на костурскиот митрополит Срафим, кој на протестите за одбрана на Грчка Македонија кажа дека ако е потребно „за Македонија и камења ќе јадеме“.

Тој му кажа дека можеби камењата може да се изедат, но срамот не се јаде.

– Христијанство пред 20 века:

Христос се исправи и им рече: „Кој од вас е без грев, нека прв фрли камен на неа!”

Христијанството денес:

Серафим се исправи на протест и рече: “Ај да ги изедеме камењата, па да нема кој да фрла веќе камења”

П. С. Камењата можеби и ќе се изедат, но срамот не се јаде, напиша Пимен.

ВИДЕО: Планината се сруши и камењата почнаа да се тркалаат кон црквата стара 4 века, наеднаш се запре!

Црква стара 420 години на чудесен начин остана недопрена откако свлечиште тргна надолу и направи хаос во местото Вал Сан Џакомо во Италија, кое се наоѓа во близина на границата со Швајцарија.

Се срони планината, а лавина камења се запреа само на неколку метри од 4 века старата градба.

Кога планината почна да се руши и големите камења да се тркалаат кон подножјето, се крена огромен облак од прашина кој во еден момент ја проголта камбанаријата на црквата.

Камењата запреа на само неколку метри од црквата и никој не е повреден.

Паднаа околу 7.000 кубни метри камења.

На полноќ погледнете во небо и замислете три желби - празникот носи среќа на девојките

Православната црква и верниците денеска одбележуваат голем празник.

Православните верници денеска го одбележуваат денот кога главата на Св. Јован Крстител е пронајдена, а потоа повторно закопана во земја. Овој празник верниците го нарекуваат Трето наоѓање на глават ана Св. Јован Кристител.

Денот на свети Јован Крстител се прославува повеќе пати во текот на годината. Познат е како голем проповедник кој го најавил доаѓањето на Исус Христос и кој со маченичка смрт настрадал поради верата.

Третото наоѓање на главата на Свети Јован Крстител се одбележува на 25 мај според црковниот, а на 7. јуни по грегоријанскиот календар.

Меѓу народот е раширено верувањето дека овој ден “сонцето ќе се движи наназад од север кон југ, три пати застанува и заигрува“.

Се верува дека небото на полноќ три пати се отвара, па мртвите души лесно влегуваат во рајот, а оној кој буден ќе биде на полноќ, и замисли три желби, тие ќе му се исполнат.

Исто така се верува дека ако врз некоја девојка е фрлена клетва да не се мажи, таа треба овој ден да се помоли во црква или манастир Св. Јован , да запали свеќа и да остави скримен прилог во храмот. Клетвата ќе биде отстранета.

Популарно