Приказна за волчица: Поука која ќе ве научи луѓето никогаш да не ги проценувате на прв поглед

На човек стар 70 години кој цел живот се занимавал со сточарство, поточно овчарство, државата решила да му помогне и да му додели пензија која би му била доволна да преживее.

Една новинарка во таа прилика го замолила да и раскаже еден дел од својот живот кој никогаш нема д го заборави и кој му останал и ќе му остане во сеќавање цел живот.

Старецот ја започнал приказната:„Имав 20 години кога најдов куче во шумата и го земав со себе решавајќи да го чувам. Поминуваа месеци и соседите почнаа да ми зборуваат дека кучето се повеќе личи на волчица и дека треба да се решам од него. Бев млад и не сакав никого да го слушам, кучето ми беше приврзано, каде и да одев тоа одеше со мене и ме чекаше. Поминаа години…

Еден ден бев малку прилегнал и низ сон слушнав бучава, режење и цвилење, додека си дојдов на себе и станав, се стивна, излегов надвор и видов дека целото стадо овци е заклано, а волчицата целата во крв седи и гледа прво кон мене малку од страв малку од бес. Се стрчав дома, ја грабнав пушката и ја утепав на лице место.

Не знаев што да правам со овците па ги повикав соседите да ги однесат додека место се уште не се расипало.

Кога ги тргаа овците помеѓу нив пронајдовме три заклани волка и тогаш сфатив што сторив!“.

Поука: Не е се секогаш онака како што изгледа – Никогаш нe ги проценувајте луѓето и ситуациите врз основа на прв поглед“.

4 чести навики што ја предизвикуваат оваа непријатна болест

Габичната инфекција е еден од најчестите гинеколошки проблеми кај жените. Жените неретко се жалат на константното враќање на воспалението, а не им е јасно зошто се случува тоа. Помалку познат податок е дека и секојдневните навики може да предизвикаат развој на габична инфекција. Не постојат конкретни мерки што би можеле да ве заштитат од оваа непријатна и честа болест. Но ако сакате да го намалите ризикот од појава на габична инфекција, одбегнувајте ги следниве 4 секојдневни навики…

1. Консумирање голема количина на храна или пијалаци што содржат квасец или шеќер

Кога консумирате храна што содржи шеќер и квасец, овие состојки стигнуваат во крвотокот, а потоа и во вагината. Габата се храни со шеќер и скроб. Пивото и виното содржат квасец и шеќер, па затоа претераното консумирање алкохол може да предизвика појава на габична инфекција. Ако сте склони кон габични инфекции, бидете умерени во консумацијата на благи работи, сирење, печурки и ферментирана храна.

2. Пречесто пиење антибиотици

Антибиотиците можат да ги убијат бактериите кои предизвикуваат болест, но може и да ги уништат добрите бактерии кои ја одржуваат киселоста во вагината. Кога нема доволно лактобактерии, вагината не е доволно кисела, па затоа се зголемува можноста за појава на габична инфекција.

3. Земање одреден вид контрацепција

Габичната инфекција е почеста појава кај корисниците на хормонска контрацепција. Во тој случај, се препишува контрацепција со помала доза на естроген. Но, придобивките од хормоналните контрацепциски средства значително ги надминуваат проблемите што ги предизвикува габичната инфекција, па затоа речиси никогаш не е потребно да се откажете од земањето хормонска контрацепција.

4. Носење претесна и мокра облека

За да може габата да предизвика инфекција, средината мора да биде топла, влажна и недоволно кисела. Кога половиот орган „не дише“, тоа може да ги зголеми шансите за појава на габична инфекција. По физичките вежби и пливањето препорачливо е да облечете сува и чиста облека.

ФОТО: Ако го видите ова во окото на детето веднаш реагирајте за да не биде доцна!

Дури 48% од родителите го забележале овој симптом кај децата, наведува една студија. Но поголем број од нив мислеле дека е во прашање грешка на фотографијата. Тоа мора да се смени затоа што е прашање на живот и смрт. Оваа статија ќе ви помогне како да ги откриете овие сериозни симптоми кај децата на време.

Кога тетката на ова тригодишно момче ја погледнала оваа фотографија забележала нешто шокантно.

Забележале дека нешто не е во ред со неговите очи. Во десната зеница забележала чуден одблесок.

Докторот дијагностицирал шокантна болест: Момчето имало ретинобластом на двете очи. По четири месеци хемотерапија, туморот во десното око се намалил  како и помалиот тумор во левото око.

Благодарение на неговата тетка, неговиот живот е спасен. Меѓутоа, тој ќе остане слеп на десното око.

За среќа секој до нас ова може да го открие.

Направете фотографија со блиц. Ако видете било кој од овие знаци, веднаш појдете на лекар.

Кога едната зеница е бела, а другата црвена. Кога едната зеница е црвена, а другата црна.

Секој родител би требало да знае за оваа болест.

Секој кој има телефон и камера на тој начин може да го спаси животот на своето дете.Споделете го овој пост со вашите пријатели, можеби на некој ќе му помогнете да реагира веднаш.

„Мамо зошто плачеш?“

Едно момче ја прашало својата мајка:

„Зошто плачеш?”

„Затоа што сум жена.” – му одговорила таа.

“Не разбирам.” – рекло момчето.

Мајката само го прегрнала и кажала

„Никогаш и нема да разбереш.”

Подоцна го прашало својот татко:

„Зошто мама плаче без причина ?”

“Сите жени плачат без причина” – било единственото што таткото можел да му каже.

Момчето пораснало, станало маж и сеуште се прашувало зошто жените плачат.

На крај го повикал Бог. Кога го добил, го прашал :

“Боже зошто жените толку лесно се расплакуваат ?”

Бог му одговорил:

“Кога ја создавав жената мораше да биде посебна.

И дадов раменици, доволно јаки за да ја носат сета тежина на овој свет, а сепак доволно нежна да може да пружа утеха.

И дадов внатрешна сила, да го поднесе раѓањето и одбивањето кое често пати го добива од своите деца.

И дадов цврстина која и овозможува да оди напред кога сите ќе се откажат, и да се грижи за своето семејство во период на болести и неволји без приговор.

И дадов чувствителност за да ги сака своите деца без оглед на сè, дури и ако нејзиното дете многу ја повредило.

И дадов сила да го носи својот маж низ неговите грешки и ја сочинив од неговото ребро за да го штити неговото срце.

И дадов мудрост за да знае дека добриот маж никогаш не би ја повредил својата жена, ама дека повремено ја тестира нејзината сила и одлучност постојано да биде покрај него.

И најпосле и дадов солзи за да се исплаче.

Тоа е само нејзино на користење кога и да и затреба.

Гледаш сине мој, убавината не е во облеката која ја носи, во нејзиното тело, или во начинот на кој се чешла.”

Убавината на жената мора да се види во нејзините очи, бидејќи тоа е влезот во нејзиното срце – место каде што е љубовта.

Популарно