Пристигна финалната верзија на популарната македонска мобилна апликација CLAXI !!!

CLAXI мобилната апликација за повикување на такси и нејзината финална верзија која корисниците нетрпеливо ја очекуваа пристигна. На големо барање на патниците и возачите CLAXI е во постојан раст и се шири. Во моментвов привилегиите на ова апликација можат да ги користат патницте и возачите од Скопје, Куманово и Битола, наскоро и пошироко низ целата територија на Македоија.

claxi

Финалната верзија на CLAXI ви нуди многубројни поволности со кои ви се олеснува секојдневното повикување на такси, со оваа апликација можете да повикате такси без телефонски повик а истовремно да добиете голем број на понуди од целата такси мрежа, CLAXI ви овозможува сами да го одберете вашето такси според понуда на цена, квалитет и време на пристинување.

Тимот на оваа популарна македонска апликација постојано работи на подобрување на CLAXI и на воведување на нови поволности и начини како да ги задоволи своите корисници. Токму поради тоа, отсега патниците ќе можат да остварат директна телефонска комуникација со возачите, со цел технолошко усовршување на комуникацијата помеѓу патникот и возачот.

Оваа супер лесна апликација можете да ја симнете на следниот линк: http://bit.ly/1t9WGyv, а за секое прашање или информација посетете ја

Web страната на CLAXI: http://www.claxi.net/, нашата Facebook страна: https://www.facebook.com/claxi.net или контактирајте не на [email protected].

CLAXI – taxi just a click away.

Четири опасни апликации кои веднаш треба да ги избришете од вашиот паметен телефон

Со оглед на огромниот број на апликации кои секојдневно се појавуваат, дури и Google не може сите да ги следи и да провери колку истите се безбедни.

Затоа, безбедноста на уредот зависи првенствено од вас и поради тоа треба добро да размислите пред да одлучите да инсталирате некоја од овие апликации: 

Апликации за временска прогноза

Овие апликации се многу популарни, но голем број од нив содржат вируси. Неодамна излезе вест за апликација во која се наоѓал вирус кој собирал податоци од телефоните и ги испраќал до хакерите кои биле заинтересирани за кредитните картички на корисниците.

Апликации кои го “оптимизираат” телефонот

Овие апликации ветуваат дека ќе го исчистат “кешот” од телефонот, ќе ги избришат непотребните програми и ќе го забрзаат уредот. Меѓутоа, бројни паметни телефони веќе доаѓаат со овие функции па затоа апликациите од ваков тип се непотребни. Притоа, тие ја трошат батеријата, не го забрзуваат системот и како бонус доаѓаат со реклами.

Апликации кои ја зголемуваат количината на RAM

Доколку ова ви звучи премногу добро за да биде вистинито – не грешите. Во прашање се оптимизатори кои привремено можат да избришат “кеш” фајлови, а тоа вашиот телефон може да го направи и сам. Работата е во тоа што не можете да ја зголемите количината на RAM која телефонот веќе ја поседува, а врв на сето тоа е што овие апликации многу лесно можат да ги украдат податоците на корисникот.

Апликации за дефрагментација

Овие апликации станаа популарни бидејќи нивните креатори успеаја да ги убедат луѓето дека тие го прават истото што го прават и компјутерските програми. Но, на паметните телефони не постојат хард дискови кои би требало да бидат дефрагментирани. Затоа овие апликации можат само да анализираат колку одредени апликации заземаат простор. Притоа, тие ги трошат ресурсите на телефонот и можат да ги украдат вашите лични податоци.

Дознајте кој ви краде интернет преку вашата Wi-Fi мрежа

Без разлика на тоа дали ја имате заштитено вашата Wi-Fi мрежа со лозинка или не, некој може да се „закачи" на неа и да го троши вашиот интернет. Можете да проверите дали некој е приклучен на вашата Wi-Fi мрежа на неколку начини.

За да проверите дали некој друг ја користи вашата Wi-Fi мрежа, ќе треба да ја дознаете MAC адресата на вашите уреди, за потоа да ја споредите со MAC адресата на сите уреди кои се приклучени на вашата мрежа.

Ако ова ви изгледа многу комплицирано, добро е да знаете дека постои полесен начин. Постои апликација која може да ви помогне околу овој проблем и таа се вика Who's on my Wi-Fi. Оваа апликација ќе ви помогне да ги детектирате сите приклучени уреди на вашата мрежа со тоа што ќе ја скенира мрежата. Секој од уредите ќе биде претставен со икона која му одговара (компјутер, таблет, смартфон), името на уредот, IP адресата и останатите детали за уредот и мрежата.

Земајќи ги во предвид овие податоци, ќе можете да утврдите дали на мрежата се приклучени само ваши уреди или има и некои кои не ги препознавате. Најдобриот совет би бил, откако ќе откриете дека некој туѓ уред е приклучен на вашата мрежа, да го исклучите тој уред од мрежата и да ја промените лозинката на вашиот рутер.

Единствениот проблем со кој може да се соочи апликацијата е тоа што може да содржи непотполн запис на името на уредите, па наместо тоа да стои само името на производителот на самиот уред. Сепак, тоа веројатно ќе ви биде доволно за да откриете дали се работи за ваш или туѓ уред.

Оставате вклучено Wi-Fi на телефонот и преку ноќта? Еве зашто треба веднаш да го исклучите!

Кога се во прашање паметните телефони, на Интернет можете да пронајдете голем број на совети кои можат да ви бидат од голема помош. 

Меѓутоа, корисниците на некои фунцкии не обрнуваат внимание претерано. Некои работи се подразбираат, па никој од корисниците и небара совети за тоа. Но тоа не би требало да биде така. 

Колку вие обрнувате внимание на  Wi-Fi и Bluetooth? Колку од вас ја исклучуваат оваа фунцкија кога не ја употребувате? Поготово кога спиете бидејчи тогаш телефонот не се користи. Дали на овие работи воопшто обрнувате внимание? Доколку вашиот одговор е негативен, да знаете  дека тука грешите.

Експертите велат дека оваа функција би требало да ги исклучувате преку ноќта бидејќи непотребно се троши батерија и со тоа се скратува нејзиниот животен век/ Едноставно нема потреба оваа функција да биде активна. 

Популарно