Секој ден пијте вода со сода бикарбона: Најевтин лек кој моментално делува

Сода бикрабоната е моќен прашок кој може да ви помогне за многу нешта, од лекување – до длабинско чистење на мебелот.

Многумина ја користат како одличен начин за брзо избелување на забите, но сте помислиле ли што ќе се случи доколку ја пиете секојдневно растворена во вода?

1. Желудочна киселина

Ако испиете чаша вода со половина лажичка сода бикарбона, ќе дојде до регулирање на рН вредноста во вашиот желудник. Тоа ќе ви помогне да ја намалите киселоста во вашиот организам, за која се верува дека е еден од предизвикувачите на рак.

2. Ждригавица

Експертите велат дека ждригавицата е предизвикана од киселината во желудникот. И во овој случај, сода бикарбоната може да биде ваш сојузник.

3. Уринарни инфекции

Бактериите живеат и се размножуваат во кисела средина, па затоа ако имате проблеми со уринарна инфекција, пијте раствор со сода бикарбона (пола лажичка во чаша вода) и симптомите за кратко би требало да исчезнат.

4. Гихт

Гихтот претставува воспаление на зглобовите, предизвикано од задржување на уринарна киселина во телото. Сода бикарбоната може да ви помогне да се ослободите од ваквите непријатни болки и да спречите нивно понатамошно создавање.

5. Настинка и грип

Сода бикарбоната е одличен лек за грип и настинка. Ако се користи редовно, може да ги уништи вирусите уште во најраната фаза.

6. Камења во бубрезите

Секојдневно пиење вода со сода бикарбона може да ги раскрши настанатите, но и да спречи формирање на нови камчиња. Ако имате проблеми со бубрезите, пред примената на природни лекови, консултирајте се со вашиот лекар.

7. Сила

Водата со сода бикарбона ја зголемува физичката издржливост на вашето тело. Тајната е во тоа што алкалноста на сода бикарбоната го намалува нивото на млечна киселина, произведена од мускулите.

Препорачана доза на вода со сода бикарбона

Прв ден: Испијте 6 дози – 1 чаша вода со половина лажичка сода бикарбона, на секои 2 часа по една. Водата треба да биде ладна.

Втор ден: Испијте 4 дози, на секои 3 часа по една.

Трет ден: Наутро и навечер испијте по една доза.

Четврти ден и натаму: Пијте по 1 чаша вода со половина лажичка сода бикарбона секој ден, сè додека непосакуваните симптоми не исчезнат.

ФОТО: Докторите рекле дека Мариана нема да го преживее раѓањето, а денеска муза на многумина

Кога Маријана Сфакианакис (23) требало да се роди на нејзината мајка и рекле дека бебето нема да преживее. Девојчето било прерано родено, па поради премногу минато време без кислород претрпела делумни иштетувања на мозокот и била родена со церебрална парализа. Кога ќе ги видите нејзините фотографии денес, никогаш не би претпоставиле такво нешто.

До својата шеста година Маријана живеела многу тешко, а тогаш следувала операција. Тогаш за прв пат почнала да чекори. Ја чекале осум месеци солзи и болка, а одела и на сериозна рехабилитација.

Секако, уште многу години имала доста слабо здравје, но тогаш одлучила да се посвети на спортот – систематски тренинзи.

По многу време минато во теретана девојката започнала да зајакнува, а со време влегла ритам со сите психички и физички проблеми кои биле последица на нејзината болест и секој ден била се повеќе и повеќе сигурна во себе.

Благодарение на нејзината упорност и верба таа денеска живее како и сите девојки на нејзини години, а има и 60.000 фанови на Инстаграм, кои секојдневно ја храбрат, додека таа ги инспирира нив со својата приказна.

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

Статус на ФБ на месар: Што содржи меленото месо и кое никогаш да не го купувате?

Статусот наводно го напишал месар кој има 11-годишно искуство.

Ако може да му се верува на овој месар, дел од меленото месо кое се продава не би требало да го купувате.

– Фаширано месо – ВНИМАНИЕ!!! Јас сум месар 11 години, и со сигурност можам да кажам дека дел од месото кое го јадеме е рамно со леш од некое животно, кое со денови стои на пат. Знаев да направам така убаво мелено месо од месо старо еден месец, а се` благодарение на ладна вода, сол, шеќер и винобран… Затоа луѓе, ако месото е многу ситно фаширано, ако од надворешните страни е румено, а внатре темно и ако се прави пена кога го динстате, верувјате ми дека месото третирано на начин кој ви го кажав. Солта и ладната вода ја влечат смрдеата, шеќерот ја враќа бојата, а винобранот ја враќа свежината. Внимавајте што купувате и јадете… – напишал наводниот месар.

Популарно