Сексуална мапа на женското тело

Голем дел од мажите постојано се во потрага по точките на женското тело кои носат до врвот на задоволството. Доколку не ги знаете десетте главни женски ерогени зони, повелете, прочитајте! И не, клиторисот не е на прво место!

fe57b9dfdec96814e4adfa256ac79c47_L

Кај нас мажите е многу поедноставно, или тестисите или пенисот, но кога жените се во прашање има голем број точки на нивното тело кои се желни за бидат допрени.

1. Усните

Да, вистина е! Ако знаете како со усните, веднаш штом ќе започнете да се бакнувате, ќе ве однесат далеку. Ако мажот не знае страстно да ја бакнува жената, за таа да почувствува како колената ѝ се тресат, тогаш не му се пишува добро.

2. Вагина/клиторис

Веројатно сте збунети зошто ова место не е на прво место. Претпоставуваме дека не ви се потребни инструкции за ова, бидејќи досега би требало да го имате совладано. Доколку не – засрамете се и под итно нешто направете со вашите прсти и јазик.

3. Гради (брадавици)

Ова сигурно не е никакво изненадување. Лижењето и бакнувањето на брадавиците ќе ја возбуди во секунда. Но внимавајте да не бидете прегруби. Ова е прилично чувствителна зона.

4. Половината

Веројатно многумина ќе се изненадат зошто половината е на четврто место. Но, штом ви се пружи прилика, испробајте. Тоа е одлично место за започнување на предигра. Почнете со бакнежи и по реакцијата на нејзиното лице ќе забележите зошто половината е ерогена зона.

5. Стапалата

Некои жени сакаат масажа, некои бакнежи, а некои и шмукање на прстите од нозете. Навалете, но под претпоставка дека стапалата на вашата партнерка се чисти и негувани.

6. Уши

На шестото место се наоѓаат ушите. Многу жени сакаат лижење, бакнување и нежно грицкање, меѓутоа дувањето и не им е така омилено. Меѓутоа можете да ѝ шепотите еротски работи.

7. Задниот дел од вратот

Задниот дел на вратот се наоѓа на седмото место. Само што ќе се приближите со вашето лице и таа ќе го почувствува како ѝ дишете во вратот, веднаш ќе се возбуди. Допирајте ја, бакнувајте ја, масирајте ја.

8. Задникот

Задникот се наоѓа на осмото место. Верувале или не, многу жени обожаваат кога им се посветува внимание на нивниот задник. Многу сакаат плескање, но тоа не е сѐ. Некои сакаат само лижење, а некои пенетрација со прстот или пенисот. Да, изненадувачки, но многу жени сакаат анален секс.

9. Позади колената

Местото позади колената е деветта ерогена зона. Ќе се изненадете како жената реагира кога таму нежно ја бакнувате. Но, важно е да не бидете груби и да не претерувате со нежности, бидејќи може вашата партнерка да е скокотлива.

10. Внатрешната страна на бедрата

Внатрешната страна е на 10-то место. Ова место на женското тело е особено чувствително на допир, бакнежи и лижење. И запомнете – ни случајно немојте да се обидете да го гризете, бидејќи е многу чувствително место.

Дадилката која го тепаше детето „бара“ начин да се спаси

Од Судот не е прифатено  барањето на адвокатот на дадилката за издвојување на снимката од камерата како доказ во судската постапка.

Судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 – Скопје постапувајќи по барање на адвокатот на Т.С., осомничена за кривичното дело – Запуштање и малтретирање на малолетно дете од чл. 201 од КЗ, за издвојување на докзи од предмет поднесено на 10.09.2015 година, донесе решение со кое барањето се одбива како неосновано.

Бранителот во барањето навел дека снимката приложена во доказниот материја претставува доказ кој е прибавен на незаконски начин, бидејќи не е добиена како резултат на Посебни Истражни Мерки во согласност со ЗКП и потврдата за привремено одземени предмети и наредбата за вештчње се доказ кои произлегуваат од незаконски направена снимка, па затоа во согласност со законските одредби по чл. 12 ст.2 од ЗКП и чл, 93 од ЗКП побара цитираните докази да се издвојат и истите да не претставуаат доказ во понатамошниот тек на постапката.

Но, по добивање на барањето судијата на претходна постапка прибави увид во предметот со кој на осомничената и беше определан мерка притвор, побара мислење од ОЈО – Скопје и изврши увид по истите по што одлучи дека прибавената снимка е прибавена на законит начин, и истата е извадена од мемориска картичка која претходна била дадена на МВР од страна на таткото на оштетеното малолетно дете, за што е составена и потврда за привремено одземени предмети.

Имено судијата на претходна постапка цени дека прибавената снимка, која што ја оспорува бранителот, согласно чл 250 ст.1 од ЗКП, може да служи како доказ во кривична постапка, иако за конкретниот кривично правен настан не е издадена посебна истражна мерка од страна на судот, бидејќи, видео материјалот е снимен во приватен имот, односно станот кој е во сопственост на таткото на оштетеното малолетно дете, а видео камерата била поставена пред се за заштита на приватноста на станот и безбедноста на сега оштетеното дете.

Воедно судијата на претходна постапка имал предви дека станува збор за кривично дело каде жртва е малолетно дете на возраст од само 10 месеци, кое неможе да биде сведок и неможе да даде исказ во својство на оштетен каде ќе го објасни настанот, дејствијата и интензивното малтретирање, а кои дејствија може да се утврдат единствено од самата снимка која што е доставена како доказ од јавниот обвинител.

Исто така судот ги ценеше и одредбите од Законот за правата на децата каде децата уживаат посебна заштита, особено во корелација со заштитата на малолелтно дете во конкретно клривично дело, како и фактот дека Европската конвенција за човекови права и основни слободи, дозволува самите држави во согласност со националното законодавство да ценат дали одреден доказ е прибавен на законит начин и може да се користи во постапка, особено кога се има предвид вакво сензибилно кривично дело.

Во прилог на решението оди и фактот што и судијата на претходна постапка при одлучување по предлогот на ОЈО – Скопје за определување мерка притвор на осомничената, ги ценел доставените докази на обвинителството меѓу кои и ЦД снимката, како и ја ценел законитоста при лишување од слобода, се вели во соопштението од судот.

Ова не е правосилно решение и странките имаат право на жалба пред второстепениот суд во рок од три дена.

Адвокатот на дадилката бараше снимката да не биде доказ во постапката и се повика на праксата кога снимките од премиерот и неколку функционери судот оцени дека не можат да се користат во судската постапка.

Секоја чест за ова момче од Прилеп

Ученик во втора година во прилепската гимназија „Мирче Ацев“ патентираше нов, уникатен шприц за инјектирање лекови и корисен во медицински цели. Сашо Јандрески(16) својот изум го патентираше и го презентираше пред медицинските работници и пред јавноста синоќа во големата сала на Домот на културата „Марко Цепенков“.

Средношколецот Јандрески речиси една година со тим од три професорки кои му ја дадоа поддршката, работеше на обликувањето на прототипот кој е наречен „Јандреев шприц“ и според Јандрески ова доаѓа како прв изум во медицината кај нас по 25 години.

Објаснувајќи како функционира „Јандреевиот шприц“, Јандрески вели дека идејата се родила по волонтирањето во прилепската Итна медицинска помош и во болницата „Борка Талески, сакајќи да се спасува живот и да се заштитат здравствените работници од евентуална зараза од Хепатит Б и Ц.

-Со овој нов модел на шприц, здравствените работници целосно се заштитени од каква било зараза од Хепатит Б и Ц при давањето терапија. Заштитени се и ветеринарите, фармацевтите, лаборантите. Самиот шприц е достапен во два вида: од обична и од биоразградувачка пластика. Од тој аспект мислевме на заштитата на животната средина, па професорката по биологија Наташа Милеска Михајлоска од прилепското основно училиште „Климент Охридски“ каде учев,  со мене неуморно работеше на сите истражувања, објаснува Јандрески.

Во врска со функционирањето на шприцот, тој појаснува дека функционира на тој начин што под дејство на притисок, притисочната рачка со иглата излегува во иглената комора, под дејство на ротација се ослободува иглата, се дозира и се вбризгува.

-Шприцот е компактибилен за секаков вид терапии: дермална, епидермална, мускулна и интравенозна.По инјектирањето на лекот, иглата се повлекува и навлегува во волуменската капсула, доаѓа до блокаторот кој го блокира целиот шприц. Шприцот е само за една употреба. За шприцот дојдов на идејата волонтирајќи во Службата за итна медицинска помош и во прилепската болница „Борка Талески“ на педијатриското одделение. Идејата е да ги заштитам здравствените работници од Хепатит Б и Ц. Функционира под дејство на ротацијата на притисочната рачка.  Моето мото е дека иднината е во сите нас, сите да бидеме креативни, да создадеме нешто подобро за нашата држава, за целото општество, за целиот свет, вели Јандрески.

Според него, ваков модел на шприц не постои никаде, а пред еден месец е патентиран во Заводот за заштита на индустриската сопственост.

-На идејата и на моделот на овој нов, единствен ваков шприц со тимот работевме 11 месеци, од ноември лани. Го претставуваме прототипот. Може во иднина да се додаваат механизми, да има втора верзија. Но, главно е дека сите идеи и критериуми со кои почнавме се задржани во моделот. Медицинските лица го прифатија позитивно, имаме мислење и од Министерот за здравство Венко Филипче, рече Јандрески.

На синоќешната презентација на „Јандреевиот шприц“ професорките-менторки: Стефани Видеска порфесор по македонски јазик во прилепската гимназија,  Моника Богданоска, наставник по математика, како и  Наташа Милеска Михајлоска, професор по биологија, и двете во ОУ „Климент Охридски“ каде учел гимназијалецот Сашо Јандрески, со гордост нагласија дека ова е голем пример на еден млад човек како со упорност, голема желба и ентузијазам, па и посветеност се стигнува да се направи многу, особено ако се има мотив да им се помогне на луѓето.

Според професорката Наташа Милеска Михајлоска сѐ е засуга на ученикот Сашо, а сите му биле голема поддршка.

-Сашо е млад човек кој е многу успешен во тоа што го работи. Почетоците му беа со мене. Работевме на многу проекти и каде и да се појавеше земаше видни награди од државни натпревари. Тоа беше поттик за неговата идеја да волонтира во Итната помош, во прилепската болница. Почнувајќи од основното училиште „Климент Охридски“ кога се заинтересира за природните науки и со искуството при волонтирањето несебично помагајќи им на луѓето, сето тоа е основа за ова што го направи денес. Прво, со шприцот, почнавме како проект, но сфативме дека може да има примена. Сето беше макотрпна работа, но идејата за шприцот е целосно негова. Ние му бевме морална поддршка за да не прекинува со неговото истражување. Еве каде го доведе денеска тој труд и производот е патентиран а за откупувањето на патентот, засега не може да кажеме, но се надеваме, вели Милеска Михајлоска.

Голема поддршка Јандрески има и од градот Прилеп. Градоначалникот Илија Јованоски, поздравувајќи го неговиот изум и ентузијазам рече дека Сашо имал можност да работи во лабараториите за да го заврши своето дело.

-Овој проект е пример дека креативните начини на пренесувањето на знаењето и менторството поттикнувата на креативност. Фасцинира посветеноста во работата и во остварувањето на креативните идеи и замисли, рече Јованоски.

Сашо Јандрески напомена дека ангажирале адвокатска канцеларија за правна помош и се надева дека „Јандреевиот шприц“ ќе биде откупен и достапен за употреба.

Видео: Малиов ги „растури“

Симпатично видео е објавено  на социјалните мрежи, на кое едно момче кое уште од најрана возраст го покажува својот талент за музиката-удирање на тапани. Погледете го видеото кое веруваме дека ќе ве воодушеви.

 

Bateri çalan ufaklığın elinin "uf"' olması ve babasının imdadına yetişmesi ☺️💙 Kaynak: @theomagoo | Instagram

Posted by Ateşböceği Yolu on Wednesday, September 4, 2019

Популарно