Ужас: Млада жена си го фрлила новороденчето во река

Tриесет и едногодишна девојка од селото Грбавац, Република Српска, утрово околу 8.30 часот се јавила во болница поради здравствени проблеми, предизвикани од породување.

Таа се породила синоќа, околу половина час по полноќ на шеталиште, кај штандовите од зимскиот базар во центарот на градот, а во болница се појавила со јасни знаци за постпородилна депресија.

Лекарскиот персонал бил збунет поради тоа што дете никаде немало, а несреќната жена одбивала да зборува за тоа.

Наводно, подоцна заминала во правец на реката Дрина, каде веројатно го фрлила детето, пишуваат српските медиуми.

Увидот е во теk.

Се женел 8 пати во Србија, Македонија и Хрватска, па ѝ се вратил на првата

Милован Алексиќ 78 од српското село Бара имал осум жени. Последните три децении живее со Владанка од Забрега, единствена со која е во брак- по втор пат. Вели дека секоја од нив има посебно место во неговото срце- Владанка од Бара, Душанка од Сиљевица, Бранка од Белошевци, Лепа од Македонија Нада од Македонија, Љиља од Ресавица, Владанка од Забрега и Љиља од Хрватска. Вели имал повеќе но не смее да признае, пренесува српски Блиц.

-Не сум мрзел ниедна жена, но ниедна не е незаменлива. И сега, ако оваа баба не е добра и неа ќе ја заменам. Имам прилика кај други две, до 10 имам право- вели на шега Милован, длабоко влезен во својата осма деценија

Немирниот авантуристички карактер го носел далеку од дома, а во секое ново место на престој го одбележала и нова жена со која, венчан или не, живеел. Пред 30 години одлучил да се врати дома , да се смири и од тогаш живее со Владанка (77) од Забрега, со која претходно живеел три години.

-Таа е вистинска жена бидејќи ги прифати моите деца подобро од вистинската мајка. Тие повеќе ја сакаат неа отколку мене.

Неговите три ќерки се од Бранка. Редовно го посетуваат заедно со внуците и правнуците. Бранка побегнала од него по 12 години брак, а му пишала писмо од Германија.

На Владанка тој и е втор сопруг, првиот го оставила по две години, заради роднините.

-Можевд а се омажам со богат, да жуивеам во стан, глава да не ме боли. Но отидов за милован затоа што е добар човек. Сѐ ми купува, а на другите жени мажите не им купуваат. Заедно стекнавме сѐ. Тој живеел со други од денес за утре. Единствено што е многу љубоморен- вели Владанка.

Опасна сексуална игра хит меѓу учениците во Србија

Во соседна Србија стигна опасна сексуална игра, која основците и средношколците ја играат на забави под името „шарени алки“, пишуваат српските медиуми.

Родителите се згрозени и уплашени, а стручните лица истакнуваат дека тинејџерите не можат да сфатат какви последици може да остави по нивното здравје и по нивната психа.

-Оваа игра се игра на тој начин што девојката става на рака алка со одредена боја. Потоа ја крие раката зад грб. Момчето ја погодува бојата и ако ја каже точната боја, од девојката добива „награда“ во зависност од бојата. Секоја боја нешто претставува. И тоа се прави пред сите на забава. На пример, жолата боја претставува прегратка, зелената е секс, белата допирање на одреден дел од телото, сина – орален секс, црвена – танц во скут, а розова- бакнеж, пренесуваат српските медиуми.

Јасна Јанковиќ, професорка и претседателка на Здружението на синдикатот на просветни работници во Србија вели дека чула за вакви или други слични игри што ги играат децата на забавите.

– Не знам дали станува збор за урбана легенда или ова навистина се случува. Но, тоа што е сигурно е дека денешната младина многу рано стапува во интимни односи и тоа го прави без емоции. А секое сексуално доживување без емоции е еден вид насилство над децата, вели Јанковиќ.

ВИДЕО: 25 Мај - Ден на младоста во Титовата Југославија

Во некои градови на поранешна Социјалистичка Федеративна Република Југославија и денеска се одбележува Денот на младоста, кој во поранешната држава се празнуваше како роденден на доживотниот претседател.

Илјадници почитувачи на неговиот лик и дело ќе ја посетат гробницата во „Меморијалниот центар 25 Мај“, во која во 1980 година беше закопан Броз, а во октомври минатата година и неговата вдовица Јованка.

Иако официјално е роден на 4 мај, 25 мај беше одбележуван како негов роденден. На тој ден пионерите, младинците, студентите и припадниците на сите родови на војската на СФРЈ учествуваа на традиционалните слетови, кои се одржуваа на тогашниот стадион на ЈНА.

По правило, некаде од публиката или од центарот на манифестацијата ќе излезеа познати спортисти и истакнати младинци, кои трчајќи низ стадионот ќе се качеа до свечените трибини на кои беа Тито, неговата сопруга и неговите најблиски соработници, цврсто носејќи ја во рацете Штафетата на младоста.

Штафетата секоја година беше различно дизајнирана, а во неа се наоѓаа пораки од младината на СФРЈ од сите тогашни републики до претседателот.

Тито со краток говор ја преземаше Штафетата истакнувајќи дека носена во рацете на младинците таа преминала илјадници километри од Триглав до Гевгелија.

25 Мај беше неработен ден и национален празник на поранешна Југославија.

Денот на младоста се совпаѓаше и со германскиот десант на Дрвар на 25 мај 1944 година, кога Тито успеал да се спаси за време на десантот на германските падобрански сили.

На чело на Југославија Тито беше цели 35 години и имаше исклучителен углед во тогашниот свет. Особено големо значење во меѓународните односи имаше неговата улога како еден од основачите на Движењето на неврзаните, што во тогашните меѓународни околности имаше голема тежина.

Во домашната политика го остави уредувањето што на крај се покажа како неодржливо - Уставот од 1974 година. Специфичниот систем на консензус меѓу претставниците на републиките и покраините со текот на времето се покажа како нерешлив проблем.

За неговата историска улога сведочи и неверојатно масовното присуство на најистакнатите личности во тогашниот свет на неговиот погреб на 8 мај 1980 година во Белград, на кој присуствуваа повеќе од 200 високи личности од дури 127 земји.

Популарно