ВИДЕО: Тетовските позитивни примери за тоа како толеранцијата се заменува со меѓуверска почит!

Може ли толеранцијата да биде заменета со почит?

Како искуството од историјата да биде заедничко наследство за иднината?

Гледајте „На Иста Страна“

Сабота 11 часот - Сител Телевизија

Граѓани на Охрид организирани од „Совест“ бараат од институциите да реагираат во рамки на законските овластувања

Граѓаните на Охрид организирани во Здружението „Совест“ денеска повторно со соопштение се огласија пред јавноста, со барање упатено до институциите во државата да реагираат согласно легислативата и да спречат какво било самоволие кога станува збор за активностите околу реставрацијата на Али-пашината џамија во центарот на градот.

Тие ги повикаа Јавното обвинителство, Народниот правобранител и Државната комисија за спречување на корупцијата да дадат  свое толкување, а согласно законските норми и овластувања соодветно да реагираат.

- Како прилог кон успешно разрешување на целиот случај, за кој ние и понатака сме на мислење дека е спротивен на законите, ги упатуваме посочените институции да ја проверат постапката и носењето на Планот за интегрирана заштита на Старото градско јадро што го донесува Управниот одбор на Заводот и музеј од Охрид, а кој произлегува од Законот за прогласување на старото градско јадро на Охрид за културно наследство од особено значење, стои меѓу другото во реакцијата од „Совест“.

Тие велат дека целта на нивното огласување не е да се обвинува, туку да се добијат одговори од надлежните институции зошто не се почитваат законите.

Како што беше истакнато во нивното прво појавување пред јавноста, граѓаните на Охрид организирани во здружението „Совест“ реагираа на начинот на кој се врши реставрацијата на Алипашината џамија во Охридската чаршија, како и на градежните активности околу самиот објект, за кои тврдат дека се спроведуваат без соодветна дозвола од надлежните институции.

Тие тогаш се произнесоа дека немаат ништо против конзервирањето на џамијата како објект од посебна историска важност заштитен со закон, но оти се спротивстававуваат на менувањето на изгледот на објектот, неговата околина, како и планот за изградба на 32-метарско минаре во центарот на Охрид.

Уште тогаш тие своите забелешки ги адресираа до сите надлежни институции очекувајќи од нив да не ја префрлаат одговорноста меѓу себе туку веднаш да преземат соодветни мерки согласно законската регулатива за исправување на состојбите и стопирање на сите градежни активности за кои нема дозвола. 

Во Битола отворена изложба посветена на Денот на албанската азбука

Денот на албанската азбука – 22 Ноември со кој годинава се одбележуваат 109 години од Битолскиот конгрес на кој таа била стандардизирана и денес се одбележува со повеќе активности под покровителство на заменик-претседателот на Владата на Република Македонија Хазби Лика, задолжен за спроведување на Рамковниот договор.

Попладнево во НУ Музеј на албанската азбука беше отворена изложба со дела на група уметници кои во Битола реализираа уметничка колонија и на која се насликани портрети на 11 делегати на Битолскиот конгрес.

– Денот на албанската азбука е ден достоен за почит. Огромна е придобивката, пред се за градот Битола што ваков настан се случил во градот. Ние ја поддржуваме установата Музеј на албанската азбука и таа сама по себе покажува успешност во работењето и затоа ја ужива поддршката на Министерството, рече меѓудругото министерот за култура Роберт Алаѓозовски за време на свеченото отворање на изложбата.

На свеченоста во Битола присуствуваа претставници на јавниот живот од градот и државата, министри и лидерот на ДУИ Али Ахмети, кои вечер во големата сала на НУ Центар за култура-Битола ќе проследат свечен концерт.

Како што е познато на 14 ноември 1908 година во Битола бил свикан Битолскиот конгрес со цел да се создаде унифицирана азбука која ќе биде и почеток на албанската литература. На конгресот присуствувале 150 делегати, кои дошле од Албанија, како и од албанските заедници во Романија, Италија, Грција, Турција, Египет, Америка итн. Претседател на Конгресот бил албанскиот дипломат, писател и политичар Митхат Фрашери.

Елена Лука си продолжува СО МАФИЈАШКА ГРАДБА, нормално кога Жикол од Струмица ти е татко

Biljana Dimitrova

14 hrs · Skopje

Bagerite na Elena Luka pochnaa so rabota!

Стефан Богоев Другари ова е донесен ДУП и постапка доведена до крај. Платени и потрошени се комуналиите веќе претходно. Ние 2 недели го гледавме проектот и не најдовме ништо проблематично. Јас бев искрен и во кампањата и реков дека се ќе проверам и ќе реагирам кадешто можам и каде ДУП е во процедура како што е К4.

Marko Manevski Prijatele ne e do DUPOT problemot e sto Elena Luka e kerka na Zikol a Zikol e broj 1 kompanija vo strumica zadolzena za odrzuvanje na celokupnata patna infrastruktura, Kako i prethodnata vlast taka i ovaa ostanaa nemi na sekoj proekt raboten od ovie kompanii, kako i red drugi, Ne svatlivo e kako e vozmozno na javno zemjiste da se izmenuva DUPOT i pritoa da se gradat stanbeni objekti vo koi nitu eden stan ne e za SOCIJALNO ZAGROZENI SEMEJSTVA, tuku site se za redovna prodazba, otuka proizleguva prasanjeto koj e tolku moken vo drzavava sto ima pravo da si igra so javni povrsini i da gi preinacuva vo privatni. Se bi bilo super koga 80% od stanovite bi bile za Socijalno zagrozeni semejstva. Ova e cist primer kako gradeznata mafija i ponatamu prodolzuva da bide naj profitabilnata granka vo ekonomijata, dodeka zemjodelieto i proizvodstvoto stagniraat.

Популарно