Зошто го губиме интересот кога другата личност е заинтересирана за нас?

Во природа ни е на нас луѓето да тежнееме кон и посакуваме нешто што не можеме да го имаме. Кога сметаме дека некој е предобар за нас, нашето его нè тера да се обидеме да ја заведеме таа личност - да ја поседуваме.

Тоа е како предизвик за душата, чекор кој сакаме да го надминеме и постигнеме. Како во филмовите кога еден лик се вљубува во личност која не може да ја има.

Тогаш крајната цел не ни е да сакаме и да бидеме сакани, туку да ја натераме личноста да се заљуби во нас за да си докажеме дека сме одлични заведувачи и да си го потхраниме егото.

Токму ова однесување е причина зошто го губиме интересот во оние кои се премногу заинтересирани за нас. Научени сме и секогаш сме во потрага по возбуда. Уживаме во неа и сите дополнителни емоции кои има да ни ги понуди.

Моментот кога сметаме дека една личност вреди повеќе од друга, тогаш егото проработува и нè тера да се активираме. Не е тоа љубов, туку его. Се отвораме на една личност само да дојдеме до личноста на која гледаме како на награда, одговор на предизвикот.

Биологијата на привлечност е дека сакаме подобро потомство од нас. Па, која и да е личностa која ќе се покаже како здрава, силна, паметна и подобра од нас, на неа гледаме како на личност вредна да имаме деца со неа.

Сакаме гените на нашите деца да бидат супериорни.

Ова секако, се случува на потсвесно ниво, а понекогаш и на свесно.

Инаку, големи се шансите длабоко во себе да не се чувствуваме како доволно добри и да имаме ниска самодоверба, па кога некој ќе покаже интерес во нас, сметаме дека таа личност е помалку вредна.

Како на несвесно ниво да си го поставуваме прашањето: „Зошто ли си заинтересиран/а во мене? Што имам јас да ти понудам?“.

Ова е длабоко вкоренета перцепција која доаѓа од комплексот на инфериорност (убеденоста дека не сме доволно вредни). И заради тоа, веднаш штом другата личност покаже интерес во нас, ние го губиме интересот.

Сме го освоиле трофејот и сега сакаме поубав, подобар и поголем трофеј.

Сакаме партнер кој сметаме дека има поголема вредност од нас, кој е подобар од нас. А, токму оваа несигурност е причина што сме длабоко несреќни и неисполнети.

Изборот на крај е наш, ќе се држиме до она што ни го налага егото или ќе избегаме од магичниот круг?

Без лажење: Зошто тој не сака да стави кондом?

“Њујорк тајмс” ја истражува и открија вистинската причина зошто многу мажи не сакаат да користат кондоми – проблемот е во големина.

Како што знаете, многу производители прават кондоми во основна, стандардна големина, а проблемот е што оваа големина не одговара на големината на просечниот пенис.

Студиите покажаа дека просечниот машки полов орган во ерекцијата е околу 2,5 сантиметри пократок од стандардниот кондом, кој е долг околу 17 сантиметри.

“Идеата беше кондомот да биде доволно долг и да одговара на повеќето мажи, а оние на кој овој кондом им е голем можат да го остават намоткан на крајот”, објаснува експертот за сексуално здравје Деби Хербеник.

Истражувањето спроведено од Хеберник, во кое учествувале 1661 мажи, покажало дека 83 проценти од мажите имале проблем со стандардната големина на кондомот, бил подолг од нивниот полов орган. Просечната должина на машката “алатка” е 14,15 сантиметри.

Со оглед на тоа дека навистина е важно кондомот да биде со соодветна големина да не се намали задоволството за време на односот, ќе морате малку да експериментирате. Бидејќи дизајнот на кондомите е различен, стандардните големини од различни производители се различни, па најдобро е да пробате неколкумина и да си го одберете оној кој најмногу ви одговара.

Имала афера со женет човек, кога ја оставил направила нешто што не се простува

Мајка на четири деца имала афера со оженет маж. Но работите тргнале лошо, а таа решила да му се одмазди.

Лаура Арнолд(37) од Лондон, била нешто повеќе од една година во врска со маж. Таа има четири деца и да е ова нормална приказна би била прекрасна-маж кој од љубов прифатил самохрана мајка на четири деца. Но во реалната верзија тој маж веќе имал жена, а и деца. А и Лаура имала маж, односно после се веќе нема.

Имено откако љубовникот посакал да ја остави, таа ги објавила неговите голи фотографии на Фејсбук, праќајќи ги и на неговата сопруга и деца.

-Лажго, преварант-пишувало на една од нив, со едно големо УПС преку гениталиите.

За да биде полошо, госпоѓа Арнолд наредниот ден од својот љубовник барала 6.000 фунти, за неговите фотографии да ги тргне од социјалната мрежа.

Со оглед на тоа дека се работи за уцена, целиот случај стигнал до суд, а осветољубивата жена била осудена на 26 недели затвори и 18 месеци условно, како и две години забрана за приоѓање на жртвата и неговото семејство.

Неверните откриваат кои жени ги бираат за изневерување - и не е тоа што мислите

Иако повеќето сметаат дека таа друга жена е некое фатално битие, всушност не е . Таа најчесто е некоја која ја знаете, а вашиот партнер ја знае уште подобро. И го планирал тој излет... 

Неверните мажи откриле како ги бираат жените со кои имаат секс. Тој процес на одбирање на жени не е случаен, тие од тоа размислуваат и однапред го планираат, открива онлајн истражувањето за запознавање на партнер за афера.

Од 13000 испитаници, 27 посто мажи признале дека во случаевите се незадоволни од својата врска, па се обидуваат да излезат со колешка од работа. 

 Иако „ другата жена“ често ја опишуваат како мистериозна заводница, таа е всушност најчесто некоја која на вас ви е блиска и веројатно сте слушнале за неа од него. Мажите обично за афера бираат жена која од претходно ја познаваат. 

Дел од нив сакаат да запознаат некоја нова со која ќе има краток сексуален контакт кои никако не би влиајела на нивната постоечка врска. 

Дури 99 посто од мажите откриле дека имале афера или дека сериозно размислувале за започнат една таква врска. 

Повеќето  од нив изјавиле дека главниот мотив за барање љубовници  бил сексот кој би ги задоволил нивните потреби. 

Своите момчиња или сопрузи ги варале 39 посто од жените, а 35 посто од нив сериозно размислувале за тоа. 

Повеќето од жените нивните афери ги започнале веднаш по раѓањето на нивните деца. 

Жените кои бараат партнер за афера повеќето гледаат на нивниот изглед, а од нив 43 посто откриле дека аферата била целосна од физички карактер, додека 5 посто изјавиле дека нив ги привлекол маж со кои можат да имаат и интелектуална врска. 

Повеќето мажи и жени велат дека аферата била обид да го зачинат својот љубовен живот. 

Популарно