Храна која ја намалува надуеноста и оние кои ја предизвикуваат

Ако се чувствувате непријатно и подуено после оброк, можеби е време да го промените видот на храната што ја јадете.

Како што пренесува „Health magazine“, нутриционистите ги издвоиле намирниците кои најчесто ги конзумираме кои доведуваат до надуеност, но и оние што е уште поважно што треба да ги јадете за да ја намалите непријатната надуеност и гасовите.

Пет намирници кои предизвикуваат надуеност

Кељ, брокула и зелка

Овие зеленчуци од семејството на зелка содржат рафиноза, односно шеќер кој останува несварен додека бактериите во цревата не го ферментираат. Тоа е она што произведува гасови и ве прави надуени. Но, тоа не е причина целосно да го избегнувате бидејќи е исклучително здрав.

Постојаното јадење храна богата со хранливи материи и богата со влакна води до посилен, поздрав дигестивен систем кој е помалку склон кон надуеност. Затоа, продолжете да ги јадете овие позелени работи, но ограничете ги вашите порции. Ако ви е навистина тешко, сварете го на пареа бидејќи готвењето ги омекнува влакната и ги намалува, па зазема помалку простор во вашиот дигестивен тракт. Готвењето нема целосно да ги елиминира или да ја спречи надуеноста, но може да го олесни вашиот зеленчук за варење.

Мешунките

Тоа што гравот набабрува секако не е нешто ново за вас. Истото важи и за леќата, сојата и грашокот, од кои сите произведуваат гас. Овие мали вкусни житарки во основа содржат, покрај протеини, шеќери и влакна кои нашето тело не може да ги апсорбира. Кога мешунките ќе стигнат до дебелото црево, тогаш вашите цревни бактерии ги заземаат и се насладуваат со нив, а таа забава води до гасови кои веднаш ќе ви го зголемат струкот. Комбинирајте мешунки со лесно сварливи цели зрна, како ориз или киноа. Вашето тело на крајот ќе се навикне на нив. Запомнете, ако често јадете овошје, зеленчук, јаткасти плодови, интегрални житарки и грав, тие нема да ви пречат толку многу како кога ги јадете само повремено.

Млечни производи

Ако се чувствувате подуени по неколку парчиња сирење или чинија житарки со млеко, можеби сте нетолерантни на лактоза. Ова значи дека на вашето тело му недостасуваат ензими што му се потребни за да ги разложи шеќерите кои се наоѓаат во млечните производи, предизвикувајќи гасови и надуеност. Затоа, држете се настрана од млечни производи и одлучете се за алтернативна храна која е без лактоза или без млеко.

Јаболка

Вистина е изреката дека едно јаболко дневно го држи докторот подалеку, освен во случај на надуеност. Јаболката се богати со богати влакна, фруктоза и сорбитол, т.е. шеќери кои се наоѓаат во овошјето, што многу луѓе не можат да го толерираат или тешко го поднесуваат. Јаболката сепак се одлична ужина, затоа не ги отпишувајте целосно. Јадете ги умерено и одделно од оброците. Ако навистина планирате да бидете во костим за капење, тогаш избегнувајте ги. Заедно со јаболката и крушите, праските и сливите се плодови кои предизвикуваат надуеност.

Солена храна

Јадењето храна богата со натриум може да предизвика задржување на водата, што ќе ве направи доста подуени. Сепак, избегнувањето на натриум не е толку едноставно како избегнувањето на самата сол. Натриумот е компонента на повеќето преработени и пакувани храни, вклучувајќи супи, леб и брза храна. Ова го прави многу тешко да се избегне. Затоа, не е изненадување што дури 90 проценти од Американците консумираат повеќе натриум отколку што е препорачано за здрава исхрана (2.300 mg дневно за повеќето луѓе и 1.500 mg за возрасни постари од 50 години, плус луѓе со дијабетес, висок крвен притисок, и висок ризик од хипертензија). Ако веќе сте консумирале големи количини сол, пијте многу вода за да ја измиете.

Храна која ќе ви помогне да се ослободите од надуеноста

Краставица

Луѓето користат краставици за да го намалат отокот под очите – а вие можете да ги јадете за да го направите истото за вашиот стомак. Овој зеленчук содржи кверцетин, флавоноиден антиоксиданс кој помага да се намали отокот. Докажано е дека краставиците ја инхибираат активноста на проинфламаторните ензими. Можете да ги исечете и да ги јадете токму така, да направите салата или да ги замените слатките пијалоци со освежителна чаша вода со краставици.

Банани

Храната богата со калиум – како што се бананите, авокадото, кивите и портокалите – го спречува задржувањето на водата преку регулирање на нивото на натриум во вашето тело и може да ја намали надуеноста предизвикана од прекумерната потрошувачка на сол. Бананите имаат и растворливи влакна кои можат да го ублажат или да го спречат запекот, кој исто така предизвикува надуеност.

Јогурт со пробиотици

Внесете дел од тие добри бактерии во цревата. Пробиотиците помагаат во регулирањето на варењето и го штитат целокупното здравје на вашиот дигестивен тракт. Секако, можете да земате пробиотски суплементи, а може да ги внесете и преку јогурт со појадок. Можете да го засладите со малку мед.

Ѓумбир

Ѓумбирот содржи дигестивен ензим зингибаин, кој му помага на вашиот стомак да ги разгради протеините. Ова соединение потенцијално помага храната полесно да се вари, намалувајќи ја надуеноста, гасовите или запекот. Ако веќе се чувствувате подуени, веројатно не сакате да јадете – затоа наместо тоа, пијте домашен чај од ѓумбир. Ставете неколку парчиња исечен ѓумбир и потопете во чаша топла вода пет до 10 минути.

Коментари

Популарно