Проста математика, но само 20% ќе дадат точен одговор

Модерното време и калкулаторите на секој телефон не натераа да заборавиме најлесни математички задача. Затоа дури 8 од 10 луѓе ќе дадт погрешен одговор на оваа проста задача. 

Точниот резултат веројатно ќе ви го даде било кој дигитрон, но ако ве мрзи да пресметувате на телефонот, а саката да проверите дали добро сте пресметале, точниот одговор е...

5+5Х5-5+5/0 = 

5+25-5+0=

25 или под Б

Како да откриете кој ве пребарува на интернет?

Потенцијалните работодавци и партнери, вашите поранешни партнери, одамна изгубените роднини и пријатели, некој кому му должите пари... Може да има многу причини зошто некој би можел да бара повеќе информации за вас на интернет. Корисно е да се знаат овие пет начини како може да се дојде до нив. 

1. „Гугл Алертс“

Сакате да знаете кој „ве гугла“? Како прв чекор ви ја предлагаме активацијата на „Гугл Алертс“, бесплатна алатка за следење на појавувањето на одредени клучни зборови или изрази на интернет. Во овој случај тоа ќе бидат вашето име, презиме и евентуално прекар. 

Логирајте се на „Гугл“ и одете на google.com/alerts. Внесете го вашето име и кликнете на Create Alert.

Одете на Show Option и погледнете кои други опции ви се понудени. Можете да нагодите колку често да добивате предупредување преку електронска пошта кога вашето име ќе се појави на интернет и „Гугл“ ќе го забележи тоа, како и да видите како ќе изгледаат предупредувањата. 

2. Држете ги социјалните мрежи на око

Mention.com функционира слично како „Гугл Алертс“, само што ги чешла социјалните мрежи во потрага по споменувањето на вашето име. На располагање ви се апликации за „Виндоус 10“ и „макОС“, како и за „Андроид“ и „ајфон“. Можете бесплатно да се пријавите за основна услуга и на 14 дена да ја испробате услугата за која инаку се плаќа.

По пријавата, логирајте се и направете предупредување. Можете да изберете до четири. На пример, име на членови на фамилијата. Потоа кликнете на Get Started и оставете страницата да си го направи своето. 

Можете да одредите кои платформи ќе бидат пребарувани ако одите на Edit.

3. Направете профил на „Линкдин“.

За разлика од другите социјални мрежи, на деловната социјална мрежа „Линдкин“ можете да видите кој ви го гледал профилот. Ако ја користите бесплатната верзија, ќе видите само дел од нив. Со плаќање може да ги видите сите. 

4. Ве бара ли некој одамна изгубен роднина?

Повеќе страници може да се употребат за да се пронајде некој. Постојат примери за страници кои, на пример, ги следат посвоените деца, други кои содржат огромни бази на податоци со фамилијарни стебла (www.ancestry.com)...

5. Венчавки и настани

Известувањето за смртта на некоја блиска личност исто така може да им покаже каде сте на лицата што ве бараат, особено ако имате исто презиме со починатата личност. Слично е и со венчавките и известувањата за раѓање деца.

Дознајте кој е вашиот Ангел чувар

Вашиот ангел чувар е со вас од моментот на вашето раѓање и без оглед на личноста, ви помага во формирање на судбината. Секој има свој ангел чувар и може да го открие според датата на раѓање.

Соберете ги броевите од вашиот датум на раѓање додека не добиете едноцифрен број. На пример ако сте родени на 11.11.1987 година,

1+1+1+1+1+9+8+7 = 29 ;

2+9 = 11

1+1 = 2

Тоа значи дека вашиот ангелски број е 2

Ангелски број 1: Ариел

Овој ангел им помага на сите живи суштества, али на вас ви е посебно наклонет. Најдобро можете да стапите во контакт со својот ангел ако излезете во природа бидејќи таа и е многу блиска. Постојано праќа пораки да направите нешто за својата околина и да ја зачувате чистотијата. Ако вие се занимавате со зачувување на природата или ги штитите животните, тогаш срцето на вашиот ангел е полно со радост. Ариел препорачува да не размислувате за тоа колку опасност кружи околу вас, туку колку опасност има во вас.

Ангелски број 2: Чамуил

Чамуил е ангел на внатрешниот мир и вие сте благословени ако ве чува. Што и да се случи со вас или околу вас, секогаш ќе го чувствувате Божјото чедо. Со него ништо не се случува случајно. И во најтешките ситуации ќе ви покаже светлост на крајот од тунелот, ќе ви праќа пораки преку сонови и со таква помош ќе ја одржувате вербата. Чамуил внесува светлост во темнината, тоа е неговата работа. Тој е надеж, својата љубов ја насочува каде пто е најпотребна. Преку него и вие можете да станете помошник. Вашата харизма зрачи со мир секаде каде што ќе се појавите. Пораката на ангелот Чамуил за вас е: Никогаш не се сомневај во себе.

Ангелски број 3: Габриел

Тој е ангел со голема сила и како ангел помошник дава поддршка да се прифатите себе си и целата сила и љубов која се крие во вас. Најверојатно во животот ќе направите големи дела, а помошта на ангелот Габриел добро ќе ви дојде за да ја зачувате рамнотежата. Ангелската комуникација може да се засили ако носите бакарен накит.

Ангелски број 4: Ханиел

Тој е ангел на прифаќањето кој е неверојатно способен за ситна и чудесна помош. Ако тој е вашиот ангел чувар, ја видел во вас способноста да ја почувствувате промената на вибрациите во Универзумот. Секое расположение како и секој ритам на живот лесно ги доживувате и со негова помош по малку влијаете на својата околина. Ако е успешна ангелската комуникација со Ханиел, тоа е исто како да сте земале лек кој брзо дејствува и душата повторно ќе ви полета. Ангелската порака за вас е: Вашето чувство е благослов, а не проклетство и доживувајте го како такво

Ангелски број 5: Џофиел

Внимателност и трпение се најважното чудо кое ќе го искусите. Ако брзате, не си оставајте доволно време се да доживеете во неговиот ритам и неговата помош тогаш нема да ја почувствувате. Ангелот Џофиел може да се повика за време на медитација бидејќи на него му е важно да бидете подговтвени да го прифатите. Штом ја воспоставите англеската комуникација, ќе ви каже кон се да пристапувате со смиреност, дека немате недостижни желби и ќе ви го покаже патот кој ќе ве води напред. Неговата порака е: Не брзај, уживај во секој момент од животот кој ти е подарен.

Ангелски број 6: Метатрон

Метатрон помага во животот да ги забележите важните работи. Според легендата многу одамна живеел на земјата како човек и после смртта станал Божји чиновник. Како ангел помошник првенствено ја усовршува способноста за сами прецизно да напредувате во животот. Преку него лесно ќе ги видите работите од светот и од својата околина кои служат само на темната страна или како некои сили сакаат да ве оттргнат од својот пат. Помага во организација и да се посветите на вистинската животна кариера. Како и сите и вие сте дошле на овој свет со некоја мисија. Ангелската порака за вас е: Секогаш сконцентрирајте се на бесценетите работи.

Ангелски број 7: Михаил

Тој е меч против темните сили, тој низ солзи ги уништил Садом и Гомор, бидејќи ниеден ангел не е среќен ако неможе да ги спаси Бижјите деца. Но тој не е секогаш така застрашувачки, често е светлост која дава сила, а посебно на вас чиј дадум на раѓање се согласува со неговата духовност. Едно е сигурно, со негова помош ниедна засташувачка или мрачна работа нема да ви биде препрека. Можете да стапите во контакт со него кога од себе ќе ги истерате сите стравови и кога ќе ги замените со силба вера која се насочува кон Бог.

Ангелски број 8: Рафаел

Вашиот ангел чивар е небески исцелител кој ви помага не само со физичките работи, туку и ве благословува. Преку него и вие придонесувате на луѓето во вашата околина да им биде подобро, да го заштитат своето здравје или да го подобрат. Личностите кои го имаат овој број поседуваат способност за лечење. Секако тоа не се однесува на сите дека треба да одговараат за туѓото физичко и психичко здравје, но себе мора да се држат во рамнотежа и во согласност да ги исполнат своите обврски на земјата. Затоа Рафаел има порака за вас: Посветете внимание на пораките на својот организам, хранете се здраво, ако треба бидете вегетаријанец за да не ги повредуваш живите суштества и занимавај се со спорт колку што можеш.

Ангелски број 9: Уриел

Името Уриел значи Божја инспирација. Ако тој е вашиот ангел помошник и ако размислувате за нешто што е поврзано со вашиот живот, доволно е само да помислите на него и тој ќе ви прати одговор во некоја форма. Уриел е ангел на просветлувањето, со него ангелската комуникација е најлесна. Доволне е да запалите свеќа, да ги затворите очите и веднаш ви праќа пораки низ слики. Кога мислите дека нема излез од некоја ситуација повикајте го на помош. Неговата порака гласи: Никогаш не се плаши бидејќи каква и да е темнината околу тебе, јас секогаш ќе ти го осветлувам патот.

Стаклена ќерамида која со помош на сончевата енергија ја загрева куќата!

Шведската компанија SolarTech, која се занимава со пpoдавање peшенија за чиста сончева енергија, разви уникатен систем за греење на куќата која се состои од покривни ќерамиди изработени од обичнo транспарентно стакло. Овие феноменални ќерамиди му даваат на покривот прекрасен зaмpзнат изглед.

Она што ги прави да се толку посебни и се издвојуваат на пазарот е дека се направени од обично cтaкло и имаат приближно иста тежина како оние направени од глина. Овој систем нe ја загрева водата или вакyyмските цевки, туку го чиcти воздухот.

Cтaклените ќерамиди се поставуваат на црно најлонско платно под кое се монтираат воздушни џепови. Црната боја ја апсорбиpa топлината на сонцето и воздухот почнува да циркулира. Топлиот воздух се користи за загревање на водата, и овој систем е поврзан со систем за греење во домот преку топлински акумулатор. Убавината на системот е тоа што ги намалува тpoшоците за енepгија во текот на целата година, а кога деновите и ноќите се мpaчни, благодарение на спocобноста ја складиpa топлината во изoлaционитe слоеви под црното платно.

Овој енергетски систем генерира околу 350kWh топлина по квадратен метар во зависност од климата, како и аглите и насоката на покривот.

Во 2009 година, овој систем беше избран од жирито и номиниран меѓу девет други како (“Најдобар нов материјал” ). Врз основа на гласовите на публиката, cтaклената ќерамида беше наградена со златен медал на North Building Fair во Nordbigu, Švedska. “Победничкиoт матepијал комбинира атpaктивен дизајн со основните функции на чиcта и одржлива енepгија. Тоа е иновативен производ кој што е добредојден “, рече претседателот на жирито, д-р Бенгт Толанен.

Популарно