ВИДЕО: Рибар во Хрватска уловил вистинско “чудовиште” во морето

Рибар од хрватското место Водива уловил вистинско чудовиште во морето. Станува збор за рибата „буцањ“ која е една од најголемите. Откако го фатил „чудовиштето“ се снимил за да се пофали и ја вратил во морето. Кога го прашале зошто го напралил тоа имал јасен одговор.

-Не сакам да убивам ништо што не е за прехрамбени цели а за „буцањот“ не постои пазар. Не знам дали е заштитена врста, но нека живее.

Казна од 500 евра за сопственикот кој си го напушил кучето

Несовесен сопственик на куче кој го напуштил, заработи казна од 500 евра во денарска противвредност. Тој ја напуштил кучката заедно со уште три кучиња кои биле нејзин подмладок, а пред инспекциските служби потврдил дека е сопственикот.

Казната му е изречена од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство и е најверојатно прва во земјава. За случајот информираа и од АХВ. -Во конкретниот случај, казната е изречена врз основа на поднесена претставка од невладина организација за заштита на животните, која го вдомила кучето, а која по неколку месеци, истото го нашла напуштено заедно со уште три кучиња, нејзин подмладок.

Лицето пред инспекциските служби на АХВ потврдило дека бил сопственик на кучето кое не било микрочипирано, а за кое тврдел дека подолго време е изгубено, зашто немал поднесено пријава.

По пронаоѓањето, кучката која според претставниците на невладината организација чека вдомување во Англија, била повторно згрижена од нивна страна и стерилизирана, а нејзините кучиња се вдомени – информираат од агенцијата.

Aгенцијата за храна и ветеринарство апелира до сопствениците на домашни миленици, до крајот на годинава да ја искористат можноста и бесплатно да ги микрочипираат милениците во рамки на кампањата за бесплатно микрочипирање која почна во септември минатата година, а чии активности се реализираат во рамки на тригодишната Стратегија за благосостојба на животните на АХВ.

За оваа намена, обезбедени се бесплатни 100 илјади микрочипови за домашните миленици

Редок вид на цицач виден прв пат после 30 години

Мал и редок вид на цицач, како елен, кој научниците не го виделе речиси 30 години, е фотографиран во една шума на југот на Виетнам, соопштила групата за зачувување на видови – “Global Wildlife Conservation”. Фотографиите од малото животно познато и како виетнамски глувчешки елен со сребрена боја на грбот, се направени во дивина, навела групата и додала дека тоа животно со големина на зајак не е глушец, ни елен, туку најмалиот цицач со копита.

Тие животни обично се срамежливи и осамени, делува како да одат на врвот на копитата, а имаат и крзно со сребрен сјај, навела групата.

Животното прв пат е опишано во 1910-та година. Во централен Виетнам до 1990-та година е видена пет пати и прогласена е за еден од најретките животински видови. Камерите поставени во шумата во текот на пет месеци направиле 1.800 фотографии.

Павел ги менува своите цртежи за помош на животните

Павел Абрамов од Русија, кој има само 9 години, со својот талент за цртање секојдневно им помага на бездомни животни згрижени во засолниште. Ова досетливо момче ги заменува своите прекрасни цртежи за храна, опрема и лекови за кучињата сместени во единствениот стационар во неговиот град Арзамас. Во моментов, таму живеат повеќе од 100 кучиња.

Павел и неговата мајка Екатерина ја започнаа хуманата мисија за помош на животните откако го изгубиле семејниот миленик. Идејата била на Павел, кој не можел да ги игнорира кучињата скитници на улица, а Екатерина му помага да ја реализира.

Тие имаат група наречена „На што е способен еден мал волонтер?“ преку која ги наоѓаат своите клиенти кои сакаат да имаат цртеж од нивниот миленик. Користејќи фотографија, Павел го слика животното на хартија, а потоа му го „продава“ своето дело на сопственикот.

Работата на Павел не е ограничена само на Русија. Тој има и „купувачи“ од Германија и Шпанија.

„Нашето семејство се гордее со неговиот прекрасен проект. Неговите денови се испланирани до минута, сака да прави апсолутно сè, но нема доволно време“ – рекла мајка му, која открила дека Павел сака да биде архитект кога ќе порасне и дека сака да создаде свое засолниште за животни.

Популарно