Овие намирници го зајакнуваат имунитетот и ги ублажуваат симптомите

Иако пролетта носи многу прекрасни работи и позитивна енергија, луѓето кои страдаат од алергии се на мета на алергиите и така започнува нивната агонија. Алергиите се резултат на преосетливост на имунолошкиот систем, што предизвикува ослободување на штетни хистамини. Тие можат да влијаат врз целото тело, особено на кожата, очите, носните прооди и белите дробови.

Симптомите на алергија се јавуваат кога вашето тело реагира на алергените во телото со производство на хемикалијата наречена хистамин која помага да се потисне алергенот. Имуниот систем предизвикува алергиска реакција преку производството на антитела на имуноглобулин Е (IgE) кои предизвикуваат широко распространети симптоми.

Пример симптоми

- течење на носот, сугреб, чешање, затнат нос

- исип на кожата, црвенило, сувост, лупење или чешање

- печење или чешање во устата и усните

- отекување на јазикот, усните, грлото или лицето

- гадење и повраќање

- грчеви во стомакот

- кашлица

Овие се најдобрите прехранбени продукти кои треба да ги вклучите во својата исхрана за да се справите со алергиите:

1. Белиот лук

Природен антибиотик кој помага во борбата против инфекции, вируси, дури и алергии. Дневното консумирање или цедење на сок од две сурови чешки од овој моќен антиоксидант може да го засили имунитетот.

2.Лимон и лимета

Одлични за засилување на имунитетот и се користат за разни заболувања, вклучувајќи ги и алергиите, бидејќи се полни со витамин C и антиоксиданти кои го засилуваат имунитетот. Водата со лимон го прочистува телото од нечистотии. Помешајте сок од лимон со маслиново масло како дресинг за салата.

3. Зелените лисни зеленчуци

Спанаќ, кељ, зелка и рукола се одличен извор на важни витамини, минерали, антиоксиданти и ензими кои помагаат во детоксикацијата и намалувањето на воспалението.

4. Храна богата со пробиотици

Пробиотичката храна (кефир, кисело млеко, кимчи, јогурт, сирење, мисо и комбуха) го подигнуваат имунитетот и може да помогнат во регенерацијата на оштетената цревна мукоза.

5. Кокосово млеко

Најдобрата алтернатива на кравјото млеко, бидејќи не содржи млечни производи, лактоза, соја, ореви и житарки.

6. Путер од бадеми и семки

За луѓе алергични на кикиритки и путер од кикиритки, путерот од бадеми е безбедна и здрава алтернатива која обезбедува здрави незаситени масни киселини, влакна, минерали како и рибофлавин и магнезиум, па дури и некои антиоксиданти.

7. Ленено семе, чија, семе од тиква и сончогледово семе

Одлични извори на здрави масти и влакна.

8. Коприва

Листот на коприва природно ги контролира хистамините, затоа се препорачува од страна на се повеќе лекари да се земе лиофилизиран препарат пред почетокот на сезоната на поленова грозница. Може да се користи и како чај или во форма на тинктура, вклучувајќи и хомеопатски лекови.

Дебелите луѓе одат почесто на боледување

Европејците со вишок килограми одат 2,5 пати почесто на боледување од останатите луѓе, покажа истражување објавено на Европскиот конгрес за дебелина во Венеција, Италија.

Според истражувањето што опфатило 122.598 работници во 26 европски земји, колку еден човек има поголем вишок килограми, толку е поголема честотата на боледувања.

Најчести наведени причини се болки во зглобовите, дијабетес, депресија или проблеми со срцето, пишува британски „Тајмс“.

Британските работници се трети најобезни во Европа, а бројот боледувања е двојно зголемен во Обединетото Кралство последниве 10 години.

Тоа, според проценките, значи намалување на продуктивноста во британската економија за околу 33 милијарди фунти.

Што всушност се случува кога имате настинка која трае подолго?

Симптомите на настинка може да траат долго, што често е една од главните причини зошто болните посетуваат лекар.

Како што објаснуваат лекарите, настинката е всушност инфекција на горниот респираторен тракт предизвикана од вируси, а во просек обично трае околу една недела, пренесува „Healthy“.

Симптомите по кои најлесно препознаваме дека сме настинати се течење на носот, затнат нос и отежнато дишење, кивање, болки во грлото и кашлица, главоболка и малку покачена температура.

Но, понекогаш симптомите на настинка можат да траат долго, што често е една од главните причини зошто болните посетуваат лекар.

Како што објаснуваат експертите, постојат неколку причини зошто настинката не поминува.

Една од нив е дека би можеле да имаме уште една настинка. Лекарите објаснуваат како во студената сезона можеме да настинеме и да оздравиме, но веднаш потоа повторно да се заразиме со некои од вирусите кои предизвикуваат настинки.

Така може да изгледа како да имаме долга настинка, а всушност сме имале две или повеќе од нив по ред, додаваат тие.

Исто така, таканаречената хронична постназална дренажа, која е честа последица на настинките, може да доведе до проблеми со долготрајни настинки.

Се влошува навечер кога ќе лежиме, а може да биде предизвикана од алергии, временски промени и некои други надворешни фактори.

Дополнително, ако по настинката долго време имаме отежнато дишење и не можеме да се ослободиме од неа, тоа всушност може да биде астма или хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), предупредуваат лекарите. Во овој случај, лекарски преглед е задолжителен што е можно поскоро.

И последното, но не и најмалку опасно, е пневмонијата. Ако настинката трае долго, тоа потенцијално може да биде пневмонија.

Најчестите симптоми кои укажуваат на тоа се постојана кашлица придружена со кафеава или зелена слуз, треска и проблеми со дишењето.

Древен грчки рецепт кој ќе ви ја обнови секоја клетка

Доколку верувате дека здравјето влегува низ уста и се трудите да конзумирате нутритивно богати намирници тогаш оваа идеја ќе ви биде добредојдена.

Дрвениот грчки рецепт за здрав десерт се состои од само две состојки кои имаат навистина благотворно дејство врз организмот. Смесата од мед и таан ќе ви го заслади денот, а на организмот ќе му донесе низа бенефити.

Оваа моќна мешавина која се споменува уште во Хомеровата „Илијада“ со редовно конзумирање ќе ви даде енергија, подобра циркулација, регулирање на маснотиите во крвта, намалување на симптомите на умор и анкциозност, ги обновува клетките.

Се прави од 300 грама мед и 300 грама сусамов таан. Во оваа смеса може да додадете сецкани или мелени јаткасти плодови. Чувајте ја смесата во стаклен сад во фрижидер, а според нутриционистите секојдневно препорачаната доза е една до две лажици кои инстантно ќе ви дадат енергија.

Во овој едноставен еликсир се наоѓааат дури 182 различни елементи кои го креваат организмот, пред се железо, цинк, калциум, бакар, влакна, бројни витамини.

Популарно