Девет клучни совети од српски доктор во борба против коронавирусот

Д-р Горан Белојевиќ, професор на Медицинскиот факултет во Србија, даде неколку совети до кои треба да се придржуваме во борбата против коронавирусот. Многу е важно да ги погледнете сите совети за правилно однесување во домот за време на коронавирусот - како да се третира гардеробата, пред се.

1. На балкон истресете го сакото, капутот или маиците за да ја отстраните прашината.

2. Пеглајте се што можете затоа што пеглата на пареа од 100 степени ги убива вирусите.

3. Мобилниот телефон и клучевите пребришете ги со алкохол.

4. Соблечете се пред станот, ѓонот од чевлите испрскајте го со дезинфекциско средство.

5. Против вирусот е ефикасен и 70 отсто алкохол или било препарат што содржи хлор.

6. Ако немате маска, носете крпа преку уста. Ставете ја на вриење после тоа.

7. Јодот и хидрогенот се добри дезинфекциски средства.

8. Заборавете на асепсол, тој не ги убива вирусите.

9. Редовно мијте ги рацете.

Коментари

Популарно