Која е врската помеѓу витаминот Д и опаѓањето на косата?

Во нова студија објавена во списанието Journal of Cosmetic Dermatology, двајца дерматолози од Индија напишаа: „Витаминот Д е комплексно вклучен во различни сигнални патишта за раст и диференцијација на фоликулите на косата“.

Признавајќи дека витаминот Д има ефект врз растот на косата, тие заклучиле дека витаминот Д има потенцијален терапевтски ефект врз губењето на косата.

Витамин Д и алопеција

Иако во оваа анализа нема докази за силна поврзаност помеѓу недостатокот на витамин Д и ќелавоста, научниците се повикуваат на една претходна студија која покажа поврзаност помеѓу ниското ниво на витамин Д и алопецијата - тип на ќелавост што влијае на 3 проценти од мажите и жените. Алопеција се јавува кога фоликулите на косата се трајно оштетени и заменети со развој на ткиво со лузни.

Витамин Д и здравје на кожата

Можно објаснување за улогата на витаминот Д во спречување на опаѓањето на косата е дека витаминот Д исто така игра улога во подмладување на кожата.

Витаминот Д помага да се создадат повеќе фоликули на косата

Експертите за убавина и велнес се обидоа да ја објаснат улогата на витаминот Д во обновувањето на косата.

Д-р Ракел Кохран Гатерс вели дека витаминот Д е еден од витамините растворливи во масти потребни за одржување и создавање функционални фоликули на влакното.

Студија: Намирниците кои го чуваат здравјето – можат да го продолжат животниот век благодарение на својот состав

Одредена храна е исклучително добра за човековото здравје, советуваат докторите, а тоа го знаат и луѓето.

Одредени антиоксиданти имаат способност да активираат единствени гени кои се поврзани со подолг животен век, а меѓу нив е и кверцетинот.

Кверцетин е флавоноид од растително потекло којшто се наоѓа во овошјето, зеленчукот и чаевите, особено во јаболкото, цитрусите, кромидот, магдоносот и жалфијата.

Маслиновото масло, грозјето, црешите, боровинките и аронијата исто така се богати со кверцетин и други флавоноиди.

Познато е дека кверцетинот поседува повеќекратни биоактивни својства кои делуваат како актиоксиданси и антифламаторно.

Авторите на студијата објавена во магазинот „Molecules“ навеле дека антиоксидативната активност на ова соединение се покажала корисна во лекувањето на различни здравствени проблеми.

За истражувањето бил користен дериват кверцетин за проучување на срцева дисфункција, отстранување на слободните радикали и намалената оксидација на липидите.

Освен што може да го продолжи животниот век, ова може на кверцетинот да му даде улога во намалување на коагулацијата, хипергликемијата, воспаление и хипертензија.

Растителните лекови како што се кантарион, брусница исто така содржат кверцетин.

Освен низ исхраната, кверцетинот може да се внесува по пат на суплементи. Оралната дневна доза на кверцетинот во форма на капсула во бројни клинички студии се движи од 200 милиграми до 1500 милиграми, два пати дневно, во зависност од состојбите за кои се користи.

Пиперките го зајакнуваат имунитетот, го намалуваат крвниот притисок и ги подобруваат когнитивните функции

Освен што пиперките се идеален додаток во многу јадења, тие имаат и многу позитивни ефекти врз нашата здравствена состојба.

Дали знаете некои од нив?

Тие содржат два природни пигменти наречени зеаксантин и лутеин, кои се класифицирани како картеноиди. Тие помагаат да се зачува здравјето на очите. Заштитуваат од катаракта и макуларна дегенерација поврзана со стареењето.

Пиперките имаат повеќе витамин Ц од портокалите. Го зајакнуваат имунитетот, го намалуваат крвниот притисок и ги подобруваат когнитивните функции. Во пиперките има и витамин А, кој му помага на телото да се бори против заразни болести.

Црвените пиперки содржат витамин Б6, за кој истражувањата покажуваат дека го подобрува расположението и го намалува ризикот од депресија.

Капсантинот е уште дна причина зошто треба да ги вклучиме пиперкиме во нашата исхрана. Овој ензим помага во олеснувањето на процесот на слабеење и го смирува воспалението.

Популарно