Ви донесуваме одличен рецепт едноставно летно јадење…
СОСТОЈКИ:
400 гр тиквици
4 лажици рендан пармезан
1 чешне лук
100 гр леб, само средината
50 мл млеко
1 јајце
2 лажици маслиново масло
прстофат-два сол
малку бибер
4-5 лажици лебни трошки
масло
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Измијте ги тиквиците, исушете ги и исечкајте ги на мали коцки.
Загрејте тава, додајте маслиново масло, па малку пропржете издробен лук.
Додајте тиквици и динстајте околу 10 минути. Изладете.
Потопете го лебот во млеко па исцедете. Измешајте јајце со рендано сирење, додајте средина од леб, маслиново масло, сол, бибер и тиквици и добро измешајте. Ако смесата ви е леплива и мека, додајте некоја лажица лебни трошки.
Обликувајте полпети, извалкајте ги во лебни трошки, па ставете ги во фрижидер на половина час.
Испржете ги полпетите на загреано масло во длабока тава и послужете.
Извор: Готви.мк