Откриено е зошто се губи чуството за вкус за време на корона вирусот

И додека сите оние кои се сомневаат дека можеби се заразени со вирус, постојано „душкаат“ нешта и се прашуваат дали го чувствуваат интензитетот на мирисот, експертите потенцираат дека не е така лесно да се препознае.

Како што рекоа, тешко дека можеме да забележиме мали промени во чувството за мирис. Она што е утврдено е дека сетилните неврони кои го детектираат чувството за мирис и го пренесуваат до мозокот, сè уште не се меѓу клетките на чувството за мирис кои се „загрозени“ од коронавирусот.

Всушност, вирусот ги напаѓа клетките кои обезбедуваат метаболичка и структурна поддршка на овие неврони, како и одредени матични клетки и клетки на крвните садови, велат научниците од Медицинскиот факултет на Универзитетот Харвард, кои исто така изјавуваат дека губењето на чувството за мирис предизвикано на овој не е трајно.

Коментари

Популарно