Вкусна пита која можете да ја направите за доручек или вечера.
СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТО:
550 гр брашно
200 мл топло млеко
200 мл топла вода
10 гр сув квасец
60 мл масло
1 лажичка шеќер
1 лажица сол
СОСТОЈКИ ЗА ФИЛ:
300 гр мелено месо
1 голем праз
сув зачин
сол
бибер
масло
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Активирајте го квасецот, потоа додајте ги сите состојки за тесто и замесете глатко тесто. Оставете да нарасне.
Состојките за фил пропржете ги. Тестото развлечете го во круг, потоа ставете фил секаде. Затворете од сите страни, свртете и развлечете круг со сукало.Со врвот на сукалото направете дупчиња.
Премачкајте со разматена жолчка и павлака. Печете на 200 степени 30-35 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“: