Новопазарски мантии

Изненадувачки едноставна подготовка за вкусен специјалитет…

СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТО:

800 гр брашно

1-2 лажичка сол

2 лажици масло

500 мл млака вода

СОСТОЈКИ ЗА ФИЛ:

500 гр јунешко мелено месо

1 главица кромид

бибер

сол

СОСТОЈКИ ЗА ПРЕЛИВ:

100 мл јогурт

3 чешниња лук, ситно сечкан

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Тестото замесете го, потоа оставете да отстои. За тоа време направете фил од месо и кромид, и тоа добро зачинете го. Тестото развлечете го со раце и со прсти полнете го со фил, потоа одвојувајте облици за мантии.

Мантиите редете ги во намастен сад за печење. Печете на 200 степени 25-30 минути. Потоа прелијте со прелив од јогурт и лук.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:

Готви.мк

Коментари

Популарно