Една намирница која секогаш ја имаме дома е лек за висок крвен притисок

Научниците спровеле експеримент на глувци, давајќи им пептид во онолкави количини колку што обично го има во 6 белки. Белките помагаат при регулација на крвниот притисок. Одлични вести, зар не? Јајцето содржи супстанца која што се нарекува пептид и која што според истражувањата, го намалува крвниот притисок, го блокира произведувањето на ензимот кој што го зголемува крвниот притисок.

Научниците спровеле експеримент на глувци, давајќи им пептид во онолкави количини колку што вообичаено има во 6 белки од јајце. Резултатите биле изненадувачки - пептидот има иста сила како и мала доза лек против висок притисок. Се утврдило дека јајцето исто така го регулира и нивото на шеќер во крвта и го намалува лошиот холестерол.

Значи, јајцето е многу здраво, па се препорачува редовно да го консумирате. Најдобро е да јадете варени јајца, затоа што тие докажано го намалуваат зголемениот крвен притисок. Овие информации се добиени врз основа на истражување во кое што пептидот бил изложен на висока температура.

Доколку патите од зголемен крвен притисок, холестерол и шеќер, препорака на докторите е да јадете варени белки од јајце или пак едно варено јајце секој ден за доручек.

Коментари

Популарно