Сакате да се вакцинирате, но имате алергии?

Доколку сакате да ја примите вакцината против ковид-19, а имате некаков вид на алергиска реакција, сигурно од корист ќе ви биде упатството кое го издаде Центарот за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ). Како што пренесуваат светските медиуми, ова упатство служи за вакцините на Фајзер и на Модерна.

Чувствителноста на состојките на мРНА вакцините против ковид-19 е единствена контраиндикација за вакцинирање против болеста Ковид-19, со општи контраиндикации, кои вклучуваат акутна треска и сериозни несакани ефекти од претходната доза на вакцината, се вели во упатството.

Како што е наведено понатаму, ако некое лице не е алергично на полиетилен гликол и / или полисорбат (кои се состојки на вакцината), тој може да се вакцинира, бидејќи според препораките дадени од ЦДЦ, алергија на антибиотици и други лекови не е контраиндикација за вакцинација.

Оние кои имале непосредна алергиска реакција на која било друга вакцина или инјекција, мора да бидат претпазливи при приемот на вакцината за коронавирус и препорачливо е да се консултираат со нивниот алерголог или друг професионалец пред вакцинацијата.

Алергиските реакции поврзани со домашни миленици, инсекти, околина или што било друго што не е поврзано со вакцините, не се контраиндикација или претпазливост кога станува збор за вакцинација со вакцина против мРНА против Ковид-19.

Луѓето кои инаку имаат алергиски реакции на вакцини, терапии со инјекции или каков било вид анафилакса, треба да се набудуваат најмалку 30 минути по приемот на вакцината Ковид-19, додека сите други треба да бидат под медицински надзор најмалку 15 минути.

Коментари

Популарно