ВИРУСОЛОГ ОБЈАСНУВА ЗОШТО ВАКЦИНИРАНИТЕ СЕ ЗАРАЗУВААТ: Колку ќе имате антитела зависи од видот на вакцината

Вирусологот д-р Ана Банко зборувала за имунитет по вакцинирањето во утринскиот дневник на РТС, и како што вели, толку голема инфекција се јавува поради недостаток на разбирање за тоа како функционира производството на антитела.

„Во моментов, причината за голем број на заразени луѓе е, од една страна, недоволното познавање на ризиците по добивањето на 1-та и 2-та доза. Сите вакцини што ги знаеме биле тестирани во сите дози во различни концентрации. Различните механизмите на вакцините на кои биле администрирани се поврзани со различната динамика на стекнување на имунитет“, рекла таа и открила дека РНК вакцините како Фајзер/ Бионтек произведуваат антитела најбрзо, а нешто подоцна и векторските.

„На пример, со вакцината Синофарм, динамиката на формирање на имунитет е побавна и прашање е на недели. Целиот период од вакцинацијата до стекнување на имунитет е подеднакво важен“, забележува таа.

„Неколку пати рековме дека антителата не се единствената мерка за имунизација“.

Кога станува збор за нови соеви на коронавирусот, д-р Банко вели дека мутациите се нормални и дека засега е забележана поголема подносливост за британскиот вид присутен во Србија.

„Се покажа дека јужноафриканските и бразилските соеви влијаат на намалувањето на времетраењето на антителата“, посочуваа, додавајќи дека постои проценка дека во 2020 година ќе можеме да кажеме дека сме се бореле против пандемијата.

Коментари

Популарно