Коронавирусот мутира, симптомите се менуваат

Во моментов во Велика Британија се спроведува нова студија во која се следат симптомите на ковид-19, пренесува Дојче веле (ДВ).

Во студијата за симптоми на „Zoe kovid“, заразените лица ги пријавуваат своите симптоми преку апликација. Вакцинирани и невакцинирани лица пријавиле слични симптоми на ковид, 19.

„Сепак, оние кои биле вакцинирани, пријавиле помалку симптоми кои траеле пократко, што сугерира дека имаат полесна форма на болеста и побрзо закрепнуваат“, пишува во студијата.

Вакцинираните исто така можат да бидат заразени со коронавирусот, но податоците потврдуваат дека тие обично имаат благи симптоми, додека вакцината значително спречува тешки или случаи опасни по живот.

Кај ревакцинираните лица, доколку се заразат, обично се забележуваат симптоми како што се главоболка, течење на носот, грло, кивање, губење на мирис.

Кај невакцинирани лица, најчести симптоми се главоболка, воспалено грло, назални секрети, треска, постојана кашлица се присутни.

ДВ додава дека овие флуктуации може да покажат дека порано познатите симптоми се менуваат како што се менува вирусот.

Неодамнешното истражување на Универзитетот „Гутенберг“ од Мајнц покажа дека повеќе од 40 проценти од сите заразени луѓе не знаат дека имаат или имале ковид-19.

Авторот на студијата, Филип Вајлд, потврди дека тестирањето не треба да се откажува поради статусот на вакцинација или ниската инциденца.

„Ова е важна мерка за следење на динамиката на пандемијата“, рече тој за ДВ.

извор: kurir.mk

Коментари

Популарно