Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Коментари

Популарно