Промената на ноктите може да биде сигнал дека сте болни

Симптомите на дијабетес тип 2 не се појавуваат секогаш одеднаш. Медицинските експерти ве советуваат да внимавате на какви било промени во ноктите, рацете и стапалата.

Без разлика дали се кратки или долги, дебели или тенки, вашите нокти можат да откријат многу тајни за вашето здравје.

Промените во текстурата, дебелината или бојата може да бидат сигнал дека сте болни пред да се појават други симптоми. Од недостаток на витамини до одредени видови на рак и раните знаци на висок шеќер во крвта, ноктите содржат многу траги.

Кога страдате од хронична болест како што е дијабетес тип 2, уште поважно е да обрнете посебно внимание на здравјето на вашите нокти. Игнорирањето на симптомите и лошото управување може да доведе до катастрофални здравствени ризици. Промените во бојата и дебелината на ноктите може да ве предупредат за ризикот.

Што е дијабетес тип два

Дијабетесот тип 2 е хронична здравствена состојба во која нивото на шеќер се зголемува во крвотокот.

Вообичаено, хормонот инсулин помага во движењето на гликозата од крвта до клетките, каде што се користи за енергија. Меѓутоа, со дијабетес тип 2, клетките на телото не можат да одговорат на инсулинот како што треба.

Во подоцнежните фази на состојбата, телото исто така може да не произведува доволно инсулин. Неконтролираниот дијабетес тип 2 може да доведе до хронично високи нивоа на гликоза во крвта, што може да предизвика неколку симптоми и потенцијално да доведе до сериозни компликации.

Симптоми на дијабетес тип 2 на ноктите

Кај некои луѓе со дијабетес, ноктите добиваат жолтеникава нијанса.

– Често, оваа промена на бојата има врска со разградувањето на шеќерот и неговото влијание врз колагенот во ноктите – вели Хелтлајн.

Други промени на ноктите

– Многу чести болести може да се манифестираат преку изгледот на вашите нокти – додала д-р Елизабет Салада.

Секогаш сакате да бидете свесни за каква било промена во обликот на ноктот, дебелината, конзистентноста гледајќи ја површината, бојата на ноктот, дали ноктот е одвоен од подлогата на ноктите. Мало руменило на дното на ноктот понекогаш е и симптом на дијабетес.

Раните симптоми на дијабетес вклучуваат:

Постојана глад; Недостаток на енергија; Замор; Прекумерна жед; Често мокрење; Заматен вид; , пецкање или вкочанетост во рацете или нозете.

Коментари

Популарно