Клима или отворен прозорец?

Доколку одлучите да ја  користите климата во вашиот авотомобил, можете да ја зголемите потрошувачката на гориво за дури 10%, но отворањето на прозорците во некои услови може да биде уште понеекономично.

Тогаш, што е поекономично за подносливо летно возење со автомобил? Да се отворат прозорците или да се вклучи климатизација? Ова е прашање за кое размислувале многу возачи, а магичната граница е брзина од 72 km/h.

Под оваа брзина има смисла да се отворат прозорците додека возите за да се олади автомобилот. Над оваа брзина, ефектот на отпор на отворените прозорци започнува да ја свртува ситуацијата во прилог на вклучување на климата, односно потрошувачката со вклучен клима уред е помала.

Овој совет се заснова на резултатите од студијата на Друштвото на автомобилски инженери (ЅАЕ), која се занимавала токму со оваа тематика.

Постојат многу варијабли кои ова истражување не може да ги објасни како што се: колку прозорци се отворени, аеродинамиката на различни модели на автомобили, колку долго некој може да го користи својот клима уред (некои го користат само за кратко ладење) и можноста за употреба на вентилаторите без климатизација.

Сепак, брзината од 72 km/h е прилично добра граница. Ако користите клима уред, потрошувачката на гориво можете да ја зголемите за дури 10%, но отворањето на прозорците со поголема брзина може да ја зголеми потрошувачката на гориво за дури 20%.

Исто така, вреди да се земе предвид изложеноста на загаден воздух при градското возење. Во овие ситуации, веројатно е најдобро да се избегне отворањето прозорци. Сепак, знаејќи дека во топли услови може да биде многу непријатно, како решение можете да го вклучите клима уредот, но затворете ги надворешните отвори, така што ќе циркулира само воздухот од кабината и нема да се повлекува воздух однадвор, особено оној загадениот од издувните гасови од возилото пред вас.

Фото: Розови фламенга долетаа кај Преспанското Езеро

Од Македонското еколошко друштво (МЕД) соопштија дека утринава на Преспанското Езеро се забележани пет розови фламинга кои најверојатно одмораат од патот за каде што тргнале.

– Птиците беа забележани во село Езерани каде нискиот водостој им овозможува соодветни услови за одмор за време на миграцијата. Фламингата не гнездат во Македонија но досега се забележуваат повеќе пати на прелет. Прв податок за нивно присуство кај нас е од 90-те исто така во Езерани.

Овој пат беше забележена една возрасна единка и четири млади. Бидејќи птиците гнездат во Грција, Албанија и Црна Гора не можеме да заклучиме каде ќе се упатат по престојот во Преспа – информираат од МЕД.

Според Данка Узунова, орнитолог од Македонско еколошко друштво, добрата состојба на влажните живеалишта како и широките појаси на трска овозможува птиците да не бидат вознемирувани и безбедно да одмораат и да се хранат.

Покрај розовите фламинга, забележани се јата на бојници, долгоног пескар и сабјарки. Ниту еден вид од овие птици не гнезди кај нас, сите се тука поради миграцијата која се случува со полна пареа. Од еколошкото друштво велат дека особено е интересно присуството на сабјарки бидејќи тие во Македонија досега се видени само десетина пати.

– Ваквите слики не охрабруваат дека напорната работа за зачувување на Езерани има позитивни резултати. Езерани е заштитено подрачје повеќе од 20 години и со него управува Општина Ресен која има и посебна ренџерска служба за овој локалитет – појаснуваат од МЕД.

Ау сине па ти се бо*еш

Вистинска бура од реакции на граѓаните кои се изреволтирани од новиот “проект” на Петре Шилегов, додека луѓето во услови на светска пандемија и економска криза одвај преживуваат ден за ден, градоначалникот на град Скопје отпатува назад во времето на диносаурусите и ги донесе во скопската зоолошка.

Дел од граѓаните му порачуваат да престане или барем да намали со конзумацијата на ракија, додека други велат дека ова е совршен симбол за неговото владеење, диво, примитивно, агресивно и неупотребливо.

Во коментарите на неговиот фејсбук пост може да се прочитаат секојдневни проблеми на скопјани, коишто во последната година од неговиот мандат Шилегов сеуште ги нема решено.

Во прилог погледнете дел од коментарите:

Изградбата на дино-паркот почна лани во октомври, а сега се гледа дека фигурите на диносаурусите се подготвени да пристигнат во Зоолошката во Скопје.

Како што најавија од Градот тогаш дино паркот ќе се простира на површина од околу 2.000 квадратни метри, а во него ќе се постават 41 фигура од различните видови праисториски животни кои ќе бидат во природна големина и со синхронизирани движења, проследени со звуци.

За изградбата на паркот се предвидени околу 20 милиони денари распоредени во две буџетски години , а отворањето е планирано за следната година.

Популарно