„Мамо зошто плачеш?“

Едно момче ја прашало својата мајка:

„Зошто плачеш?”

„Затоа што сум жена.” – му одговорила таа.

“Не разбирам.” – рекло момчето.

Мајката само го прегрнала и кажала

„Никогаш и нема да разбереш.”

Подоцна го прашало својот татко:

„Зошто мама плаче без причина ?”

“Сите жени плачат без причина” – било единственото што таткото можел да му каже.

Момчето пораснало, станало маж и сеуште се прашувало зошто жените плачат.

На крај го повикал Бог. Кога го добил, го прашал :

“Боже зошто жените толку лесно се расплакуваат ?”

Бог му одговорил:

“Кога ја создавав жената мораше да биде посебна.

И дадов раменици, доволно јаки за да ја носат сета тежина на овој свет, а сепак доволно нежна да може да пружа утеха.

И дадов внатрешна сила, да го поднесе раѓањето и одбивањето кое често пати го добива од своите деца.

И дадов цврстина која и овозможува да оди напред кога сите ќе се откажат, и да се грижи за своето семејство во период на болести и неволји без приговор.

И дадов чувствителност за да ги сака своите деца без оглед на сè, дури и ако нејзиното дете многу ја повредило.

И дадов сила да го носи својот маж низ неговите грешки и ја сочинив од неговото ребро за да го штити неговото срце.

И дадов мудрост за да знае дека добриот маж никогаш не би ја повредил својата жена, ама дека повремено ја тестира нејзината сила и одлучност постојано да биде покрај него.

И најпосле и дадов солзи за да се исплаче.

Тоа е само нејзино на користење кога и да и затреба.

Гледаш сине мој, убавината не е во облеката која ја носи, во нејзиното тело, или во начинот на кој се чешла.”

Убавината на жената мора да се види во нејзините очи, бидејќи тоа е влезот во нејзиното срце – место каде што е љубовта.

Спремете се за температури над 30 С

Денеска не очекува топол и сончев ден, со максимални температури од 25 до 27 степени. 

Во текот на следната седмица територијата на нашата држава ќе биде зафатена од Африкански (прв летен бран) оваа сезона која ќе услови значително повисоки температури на воздухот од вообичаените за овој дел од годината.

Сепак и покрај тоа што температурите на воздухот ќе бидат далеку над просекот за овој дел од годинатасепак и не е нешто неочекувано за нашиот дел од Европскиот Континент.

Времето ќе биде стабилно и суво но сепак од вторник ќе има услови за локален краткотраен пороен дожд, грмежи и засилување на ветерот. Ќе има услови и за локална појава на град.

Ситуацијата околу оваа работа КОНТИНУИРАНО ќе се следи и НАВРЕМЕНО ќе ве информираме за секоја ново – настаната временска состојба.

Максималните дневни температури на воздухот речиси насекаде ќе се искачат до околу 20 степени па и повеќе додека во централните и во југоисточните предели истите ќе се искачат до околу и над 30 степени (некаде до околу 31, 32 степени.

За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил каде можете да ја погледнете и секоја ново – обновена временска состојба СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Метео анализа: Какво лето не очекува?

Почитувани граѓани ја направивме и анализата за лето 2018 година.

Анализите укажуваат на тоа дека претстојното лето во Македонија ќе биде нешто потопло од вообичаеното што значи се очекуваат повеќе топлотни бранови кој ќе условат многу високи температури на воздухот (до околу па и над 40 степени) како и екстремно висок УВ ИНДЕКС.

Сепак и покрај ова може да се очекуваат повремени нестабилности на атмосферата кој би условиле и освежување на времето како и пороен дожд, електрични пранзења како и невреме со град.

Сепак гледано одсега може да очекуваме повеќе топлотни бранови и многу високи температури на воздухот и тоа во периодот (јуни, јули, август 2018).

НАПОМЕНА: Со оглед на тоа дека се работи за долгорочна анализа на времето промени на истата се можни.

За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил каде можете да ја погледнете и секоја ново – обновена временска состојба СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Популарно