Институтот за Македонски јазик против законот за двојазичност

Потпишан од 17 професори од научниот совет на Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“ испратен до три собраниски комисии и до Министерството за правда  денеска  пристигна став во врска со Законот за употреба на јазиците, кој е во собраниска процедура. Во ставот пишува дека Охридскиот рамковен договор во делот на употребата на јазците е во целост почитуван и дека со предлог-законот се излегува од тој договор, а повлекува и промена на Уставот на РМ. Професорите пишуваат дека другите помали етнички заедници се ставаат во нерамноправна положба со албанскиот јазик, кој се изделува како таков со процентуалниот опфат.

Во ставот на Институтот пишува дека со овој предлог-закон во меѓународна употреба, освен македонскиот јазик, како досега, ќе се користи и албанскиот. Една од точките во ставот наведува дека се бара двојазничност на целата територија, а во две третини од земјата не живеат Албанци. Во текстот пишува дека деловите од предлог-законот кои се однесуваат на книжните пари и монетите, униформите на полицијата и противпожарната служба и здравството, воопшто не треба да бидат регулирани со овој предлог-закон.

Во образложението се бара целосно повлекување на предлог-законот за употреба на јазиците, како и вклучување на сите релевантни државни субјекти во една поширока анализа и дебата во согласност со законите и Уставот на РМ.

Коментари

Популарно