Д-р Караџовски: Ако орате со трактор не мора да носите маска, немојте толку буквалистички

Претседателот на Комисијата за заразни болести Жарко Караџовски, во дебата на „360 Степени“ зборуваше за состојбата со Ковид-19 и за новите мерки за спречување на ширење на вирусот кои ги донесе Собранието.

„Ме прашаа неколку пати денеска и вчера да ги елаборирам мерките посебно. Некои колеги и новинари најчесто, малку буквалистички ја сфатија пораката дека ако некој ора со трактор, реплицирам на зборувањето на еден колега, на ливада или на нива и во тракторот внатре е сам, на 500 метри лево и десно од него, дали мора да носи заштитна маска? Па не мора. Па немојте толку буквалистички. Меѓутоа, 10 пати ве слушам и вас а и себе си кажувам. Дали во ТЦ Бисер кај што јас живеам, кадешто кога одам на пазар се разминувам со стотици луѓе, дали е потребна маска? Па потребна е. Зборувавме за тоа дека еден облак од причинители на заразни заболувања, што бактерски, што вируси, се разминуваат со мене и со сите вас кога лицата не носат маска. Киваат, кашлаат, зборуваат или било што прават и ние поминуваме низ тој облак. Хипотетички на отворено дел од тие заразни заболувања не се пренесуваат, меѓутоа дали цела Европа греши што во сите развиени држави имаат наредба за носење на маски“ запраша Караџовски.

Кафулето „Интермецо“ ја тргнал пломбата и продолжило со работа, Богдановиќ најави кривична пријава

 - По извршените контроли на кафе барот „Интермецо", вчера вечер истиот продолжил со работа и покрај изреченото решение и забраната за работа од 30 дена.

Пломбата поставена на влезот на локалот е отстранета што согласно членот 389 од кривичниот законик, претставува кривично дело казниво со парична казна или со затвор до три години - објави на социјалните мрежи градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ.

Тој исто така информира дека  по добивање на записниците, општина Центар до надлежните органи ќе поднесе кривична пријава за симнување на службен печат.

Даниловски бара да се прави разлика од тие што умреле од Ковид и со Ковид

Епидемиологот Драган Данаиловски при вчерашното гостување во емисијата 360 степени и препорача на Комисијата за заразни болести да го смени начинот на водење статистика за починати од корона вирус.

Дефинитивно мора да се корегира начинот на регистрирање на причината за смрт од Ковид-19. Вака како сега што се прави, кога сите позитивни починати во државата, независно какви коморбидитети и независно од која причина умреле, се водат како Ковид-19, тоа само непотребно ја зголемува бројката на починати кај нас и споредено со другите земји излегуваме на врвот. Мора да се разграничат, кои се починати од Ковид како основна причина за смрт, и кои со Ковид. Тоа не значи дека евиденцијата за позитивните, за овие со Ковид ќе се изгуби. Таа ќе се регистрира и можат како посебен контингент да се соопштат. Ама кога смртноста се соопштува меѓународно дефинитивно е неопходно да се разграничат овие две категории, препорачува Данаиловски.

Популарно