Ако имате проблеми со „неа“ не го јадете ова

Со оглед на тоа што на докторите се повеќе им се  пациети  жени со изменета работа на тироидната жлезда, научниците донесуваат корисни совети за навиките во исхраната ако се борите со некакво нарушување на оваа ендокрина жлезда.

Штитната жлезда е составен дел на ендокриниот систем. Тоа е мала жлезда која се наоѓа на предниот дел на вратот и е важна затоа што игра важна улога во поддршката на бројни телесни функции, како што се контрола на температурата на телото, метаболичката стапка и нивото на енергија. 

Најчесто нарушување на тироидната жлезда е хипотиреоза или слаба функција на тироидната жлезда. Хипотироидизам обично е предизвикан од автоимуни реакции познати како болест на Хашимото, или со автоимун тироидитис.

Како и кај сите автоимуни болести, телото погрешно ги идентификува своите ткива како напаѓач и ги напаѓа додека не се уништи телото. Овој хроничен напад ја спречува тироидната жлезда да произведува соодветни нивоа на Т3 и Т4 кои се неопходни за правилно функционирање на телото. Во недостаток на овие хормони може да се забави метаболизмот и да предизвика дебелина, замор, да доведе до сушење на кожата и проблеми со косата. 

Хипертироидизам или премногу активна  функција на тироидната жлезда е уште една честа патолошка состојба на овој орган. Најчеста форма е Гравесовата болест во која автоимуниот одговор на организмот предизвикува тироидната жлезда да произведува премногу Т3 и Т4. Симптомите на хипертироидизам може да вклучуваат губење на тежината, висок крвен притисок, дијареа и брз пулс.

Селен 

Селен е неопходна компонента на ензимот одговорен за конвертирање на Т4 во Т3 и без соодветно ниво на селен, нема да има активирање на тироидниот хормон. 

Селенот го балансира јодот, бидејќи прекумерните нивоа на јод доведуваат до уништување на тироидните клетки. Важно е секојдневно да се храните со храна богата со селен, како што се ореви, конзервирана туна, масна риба како лосос, скуша, сардини ... 

Дали да  избегнувате соја?

Сојата не смее да се избегнува, бидејќи според новото истражување може безбедно да се јаде без да му наштети на здравјето на тироидната жлезда, особено ако дневниот внес на јод е соодветен. 

Гоитроген (Goitrogen)

Многу научни списанија тврдат дека со нарушувања на тироидната жлезда треба да избегнуваате зеленчук, како што се зелка,  броколи и карфиол. Тоа е затоа што тие содржат природни хемикалии наречени goitrogens кои можат да влијаат на производство на тироидните хормони. Сепак, ризикот е низок ако консумирате овие видови зеленчук во умерени количини. Исто така, се препорачува да се готви или пареа зеленчук, бидејќи ги деактивира готрогените.

Витамин Д

Адекватното ниво на витамин Д е поврзано со помала веројатност за развој на Хашимотовата болест. Нивото на витамин Д треба да се проверува во редовни интервали. Главните извори на витамин Д вклучуваат масло од црн дроб треска, мрсна риба, полномасно млеко, јајца, како и сончева светлина. 

Што е со диета без глутен? 

До денес, ниту една студија не ги оценила ефектите на диетата без глутен кај луѓето со автоимуна болест на тироидната жлезда (АТД). Ова останува контроверзност, бидејќи резултатите се неконзистентни. 

Откако ќе се воспостави диета без глутен, автоимуните маркери за оваа болест ќе исчезнат, па затоа од суштинско значење е тестирањето да претходи на промени во исхраната со цел да се обезбеди прецизност. Меѓутоа, ако тестот е негативен, следува пробна диета без глутен, со акцент на природна храна (на пример, овошје и зеленчук, мешунки, пченка, ориз, ореви, семиња, риби, пилешко месо, црвено месо).

Коментари

Популарно