Ако имате проблеми со „неа“ не го јадете ова

Со оглед на тоа што на докторите се повеќе им се  пациети  жени со изменета работа на тироидната жлезда, научниците донесуваат корисни совети за навиките во исхраната ако се борите со некакво нарушување на оваа ендокрина жлезда.

Штитната жлезда е составен дел на ендокриниот систем. Тоа е мала жлезда која се наоѓа на предниот дел на вратот и е важна затоа што игра важна улога во поддршката на бројни телесни функции, како што се контрола на температурата на телото, метаболичката стапка и нивото на енергија. 

Најчесто нарушување на тироидната жлезда е хипотиреоза или слаба функција на тироидната жлезда. Хипотироидизам обично е предизвикан од автоимуни реакции познати како болест на Хашимото, или со автоимун тироидитис.

Како и кај сите автоимуни болести, телото погрешно ги идентификува своите ткива како напаѓач и ги напаѓа додека не се уништи телото. Овој хроничен напад ја спречува тироидната жлезда да произведува соодветни нивоа на Т3 и Т4 кои се неопходни за правилно функционирање на телото. Во недостаток на овие хормони може да се забави метаболизмот и да предизвика дебелина, замор, да доведе до сушење на кожата и проблеми со косата. 

Хипертироидизам или премногу активна  функција на тироидната жлезда е уште една честа патолошка состојба на овој орган. Најчеста форма е Гравесовата болест во која автоимуниот одговор на организмот предизвикува тироидната жлезда да произведува премногу Т3 и Т4. Симптомите на хипертироидизам може да вклучуваат губење на тежината, висок крвен притисок, дијареа и брз пулс.

Селен 

Селен е неопходна компонента на ензимот одговорен за конвертирање на Т4 во Т3 и без соодветно ниво на селен, нема да има активирање на тироидниот хормон. 

Селенот го балансира јодот, бидејќи прекумерните нивоа на јод доведуваат до уништување на тироидните клетки. Важно е секојдневно да се храните со храна богата со селен, како што се ореви, конзервирана туна, масна риба како лосос, скуша, сардини ... 

Дали да  избегнувате соја?

Сојата не смее да се избегнува, бидејќи според новото истражување може безбедно да се јаде без да му наштети на здравјето на тироидната жлезда, особено ако дневниот внес на јод е соодветен. 

Гоитроген (Goitrogen)

Многу научни списанија тврдат дека со нарушувања на тироидната жлезда треба да избегнуваате зеленчук, како што се зелка,  броколи и карфиол. Тоа е затоа што тие содржат природни хемикалии наречени goitrogens кои можат да влијаат на производство на тироидните хормони. Сепак, ризикот е низок ако консумирате овие видови зеленчук во умерени количини. Исто така, се препорачува да се готви или пареа зеленчук, бидејќи ги деактивира готрогените.

Витамин Д

Адекватното ниво на витамин Д е поврзано со помала веројатност за развој на Хашимотовата болест. Нивото на витамин Д треба да се проверува во редовни интервали. Главните извори на витамин Д вклучуваат масло од црн дроб треска, мрсна риба, полномасно млеко, јајца, како и сончева светлина. 

Што е со диета без глутен? 

До денес, ниту една студија не ги оценила ефектите на диетата без глутен кај луѓето со автоимуна болест на тироидната жлезда (АТД). Ова останува контроверзност, бидејќи резултатите се неконзистентни. 

Откако ќе се воспостави диета без глутен, автоимуните маркери за оваа болест ќе исчезнат, па затоа од суштинско значење е тестирањето да претходи на промени во исхраната со цел да се обезбеди прецизност. Меѓутоа, ако тестот е негативен, следува пробна диета без глутен, со акцент на природна храна (на пример, овошје и зеленчук, мешунки, пченка, ориз, ореви, семиња, риби, пилешко месо, црвено месо).

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Намирници кои успешно го намалуваат високиот крвен притисок

Хипертензијата или високиот крвен притисок е најчестиот ризик фактор за срцеви заболувања кој може да се спречи.

Лековите често се користат за намалување на крвниот притисок, меѓутоа, промените во начинот на живот, вклучително и модификациите на исхраната, можат да помогнат во овој процес и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Здравата исхрана е неопходна за намалување на крвниот притисок и одржување на оптималното ниво, а истражувањата покажуваат дека одредени видови храна, особено оние со висока содржина на одредени хранливи материи како што се калиум и магнезиум, го намалуваат нивото на крвниот притисок.

Во продолжение ви откриваме кои 8 намирници можат да ви помогнат да го намалите крвниот притисок на природен начин:

Цитруси

Цитрусното овошје, вклучувајќи грејпфрут, портокали и лимони, може да има моќни ефекти врз намалувањето на крвниот притисок. Тие се преполни со витамини, минерали и растителни соединенија кои можат да помогнат во одржувањето на здравјето на срцето, намалувајќи ги факторите на ризик од срцеви заболувања, како што е хипертензијата.

Лосос и други масни риби

Масната риба е одличен извор на омега-3 масти кои имаат важни придобивки за здравјето на срцето. Овие масти можат да помогнат во намалување на нивото на крвниот притисок со намалување на воспаленијата и нивото на соединенија кои ги стеснуваат крвните садови наречени оксилипини. Истражувањата го поврзуваат зголемениот внес на масна риба богата со омега-3 со намалување на нивото на крвниот притисок.

Семки од тиква

Семките од тиква се хранливо богатство. Тие се концентриран извор на хранливи материи важни за контрола на крвниот притисок, вклучувајќи магнезиум, калиум и аргинин.

Бобинки

Бобинките се поврзани со различни импресивни здравствени придобивки, вклучувајќи ја и нивната способност да ги намалат факторите на ризик за срцеви заболувања. Бобинките се богат извор на антиоксиданти, вклучувајќи антоцијанини, пигменти кои ја даваат црвената боја на бобинките. Утврдено е дека антоцијанините го зголемуваат нивото на азотен оксид во крвта и го намалуваат производството на молекули кои ги стеснуваат крвните садови, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок. Капините, малините и јагодите се само некои од бобинките кои се поврзани со ефектите на намалување на крвниот притисок.

Ф’стаци

Ф’стаците се многу вкусни и здрави. Тие содржат голем број хранливи материи неопходни за здравјето на срцето и регулација на крвниот притисок, вклучувајќи го и калиумот.

Моркови

Крцкави, слатки и хранливи, морковите се основен зеленчук во исхраната на многу луѓе. Морковите се богати со фенолни соединенија, како што се хлорогенската, п-кумаринската и кофеинската киселина кои помагаат во опуштање на крвните садови и намалување на воспаленијата, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок.

Јогурт

Јогуртот е млечен производ богат со хранливи состојки кој е преполн со минерали кои помагаат во регулирање на крвниот притисок, вклучувајќи калиум и калциум.

Целер

Целерот е популарен зеленчук кој содржи соединенија наречени фталиди, кои можат да помогнат во опуштање на крвните садови и намалување на високиот крвен притисок.

Популарно