Ако имате проблеми со „неа“ не го јадете ова

Со оглед на тоа што на докторите се повеќе им се  пациети  жени со изменета работа на тироидната жлезда, научниците донесуваат корисни совети за навиките во исхраната ако се борите со некакво нарушување на оваа ендокрина жлезда.

Штитната жлезда е составен дел на ендокриниот систем. Тоа е мала жлезда која се наоѓа на предниот дел на вратот и е важна затоа што игра важна улога во поддршката на бројни телесни функции, како што се контрола на температурата на телото, метаболичката стапка и нивото на енергија. 

Најчесто нарушување на тироидната жлезда е хипотиреоза или слаба функција на тироидната жлезда. Хипотироидизам обично е предизвикан од автоимуни реакции познати како болест на Хашимото, или со автоимун тироидитис.

Како и кај сите автоимуни болести, телото погрешно ги идентификува своите ткива како напаѓач и ги напаѓа додека не се уништи телото. Овој хроничен напад ја спречува тироидната жлезда да произведува соодветни нивоа на Т3 и Т4 кои се неопходни за правилно функционирање на телото. Во недостаток на овие хормони може да се забави метаболизмот и да предизвика дебелина, замор, да доведе до сушење на кожата и проблеми со косата. 

Хипертироидизам или премногу активна  функција на тироидната жлезда е уште една честа патолошка состојба на овој орган. Најчеста форма е Гравесовата болест во која автоимуниот одговор на организмот предизвикува тироидната жлезда да произведува премногу Т3 и Т4. Симптомите на хипертироидизам може да вклучуваат губење на тежината, висок крвен притисок, дијареа и брз пулс.

Селен 

Селен е неопходна компонента на ензимот одговорен за конвертирање на Т4 во Т3 и без соодветно ниво на селен, нема да има активирање на тироидниот хормон. 

Селенот го балансира јодот, бидејќи прекумерните нивоа на јод доведуваат до уништување на тироидните клетки. Важно е секојдневно да се храните со храна богата со селен, како што се ореви, конзервирана туна, масна риба како лосос, скуша, сардини ... 

Дали да  избегнувате соја?

Сојата не смее да се избегнува, бидејќи според новото истражување може безбедно да се јаде без да му наштети на здравјето на тироидната жлезда, особено ако дневниот внес на јод е соодветен. 

Гоитроген (Goitrogen)

Многу научни списанија тврдат дека со нарушувања на тироидната жлезда треба да избегнуваате зеленчук, како што се зелка,  броколи и карфиол. Тоа е затоа што тие содржат природни хемикалии наречени goitrogens кои можат да влијаат на производство на тироидните хормони. Сепак, ризикот е низок ако консумирате овие видови зеленчук во умерени количини. Исто така, се препорачува да се готви или пареа зеленчук, бидејќи ги деактивира готрогените.

Витамин Д

Адекватното ниво на витамин Д е поврзано со помала веројатност за развој на Хашимотовата болест. Нивото на витамин Д треба да се проверува во редовни интервали. Главните извори на витамин Д вклучуваат масло од црн дроб треска, мрсна риба, полномасно млеко, јајца, како и сончева светлина. 

Што е со диета без глутен? 

До денес, ниту една студија не ги оценила ефектите на диетата без глутен кај луѓето со автоимуна болест на тироидната жлезда (АТД). Ова останува контроверзност, бидејќи резултатите се неконзистентни. 

Откако ќе се воспостави диета без глутен, автоимуните маркери за оваа болест ќе исчезнат, па затоа од суштинско значење е тестирањето да претходи на промени во исхраната со цел да се обезбеди прецизност. Меѓутоа, ако тестот е негативен, следува пробна диета без глутен, со акцент на природна храна (на пример, овошје и зеленчук, мешунки, пченка, ориз, ореви, семиња, риби, пилешко месо, црвено месо).

Жените над 50 години треба да избегнуваат четири видови храна

Менопаузата носи многу предизвици за жените, вклучително и хормонски промени кои можат да предизвикаат непријатни симптоми како што се топли бранови, промени во расположението и зголемување на телесната тежина. За среќа, постојат промени кои можете да ги направите за да ги ублажите овие симптоми, а исхраната игра клучна улога.

Иако постојат многу корисни намирници кои можат да ги намалат симптомите на менопаузата, важно е да се има на ум дека одредени видови храна може да ги влошат овие проблеми, особено преработената храна.

Д-р Мајкл Лахи истакнува неколку видови на храна што жените над 50 години треба да ги избегнуваат за да ги контролираат симптомите на менопаузата и да спречат зголемување на телесната тежина.

1. Слатки и газирани пијалоци

Слатките, како бонбоните и газираните пијалаци, се несомнено вкусни и честопати е тешко да им се одолее. Сепак, нивната висока содржина на фруктоза најверојатно ќе доведе до ненадејни скокови и падови на нивото на шеќер во крвта. Овој ефект може да ги влоши промените во расположението и заморот, два вообичаени симптоми на менопаузата.

„Газираните пијалоци и слатките предизвикуваат раздразливост и необичен замор, кои се толку забележливи за време на менопаузата“, предупредува д-р Лахи за SheFinds. Освен тоа, шеќерот придонесува за акумулација на масното ткиво и носи низа други здравствени ризици. Д-р Лахи препорачува свежо овошје или темно чоколадо за задоволување на потребата за слатко.

2. Преработено месо

Преработеното месо, како што се колбасите, виршлите и нарезоците, се меѓу најлошите намирници за здравјето. Оваа храна е богата со натриум и конзерванси, што може да доведе до надуеност и воспаление. „Оваа храна може да ги влоши симптомите на менопаузата со зголемување на нивото на воспаление во телото“, вели докторот.

Надуеноста е честа поплака за време на менопаузата, а вишокот натриум од преработеното месо само ја влошува ситуацијата. Д-р Лахи препорачува посни протеини, како што се пилешко без кожа, риба или опции од растително потекло како грав и тофу, кои се одлични за одржување на тежината.

3. Рафинирани јаглехидрати

Белиот леб, пецивата и другите рафинирани јаглехидрати можеби се вкусни, но за жал, за време на менопаузата и воопшто, тие прават повеќе штета отколку корист. Според д-р Лахи, „рафинираните јаглехидрати ја зголемуваат тежината и нивото на инсулин, што го отежнува слабеењето“.

Тие исто така можат да ги влошат промените во расположението и често да не остават исцрпени. За постабилно ниво на шеќер во крвта и повеќе енергија, важно е да изберете цели зрна како киноа, кафеав ориз и интегрален леб.

4. Транс масти

Транс мастите се наоѓаат во многу од најпопуларните преработени грицки и пржена храна, а за жал, тие можат да бидат лоши за симптомите на менопаузата.

„Транс мастите го зголемуваат ЛДЛ холестеролот и го намалуваат ХДЛ, што го влошува воспалението и доведува до зголемување на телесната тежина“, објаснува д-р Лахи. Овие нездрави масти, исто така, можат да ги влошат топлите бранови и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања.

Клучно е да се проверат етикетите за исхрана за транс масти, а кога готвиме дома, можеме да размислиме за користење природни, здрави масти како кокосово или маслиново масло бидејќи тие можат да помогнат во одржувањето на здрави нивоа на холестерол.

Лесен домашен лек против кашлица

Благодарение на моќните својства на медот и бананата, ослободете се од болното и воспалено грло, кашлицата, па дури и од стомачните проблеми.

Состојки: 400 мл зовриена вода, 2 средни банани со црни пеги по нив, 2 лажици мед.

Подготовка: Најпрвин излупете ги бананите и изгмечете ги со вилушка. Доколку сте во можност направете го тоа со дрвена лажица. Потоа бананата ставете ја во сад со зовриена вода. Оставете ја да отстои околу половина час. Кога смесата ќе се олади, додадете го медот. Важно е медот да го додадете последен, бидејќи, доколку го помешате со зовриената вода, ќе ги загуби лековитите својства.

Примена: 100 мл од овој напиток пијте четири пати дневно. Количината на состојките од овој рецепт е доволна за еден ден. А наутро за наредниот ден направете си нова. Првите резултати ќе ги забележите за три дена.

Што да се јаде пред и после вежбање

Научниците веќе долго време  тврдат дека она што го јадете пред, за време и после вежбањето може да влијае на резултатите од вашиот фитнес. И што е тоа што нутриционистите препорачуваат да јадете? Добрите јаглени хидрати се многу важни пред тренингот, а протеините после вежбање.

Што да се јаде пред вежбање

„Јадете јаглехидрати пред вежбање, но не премногу“, рече Нанси Коен, професор на Катедрата за исхрана на Универзитетот во Масачусетс во Амхерст.

Таа препорача да консумирате од еден до четири грама јаглени хидрати на 2,2 килограми телесна тежина, ако планирате да вежбате повеќе од еден час.

Упатствата за исхрана препорачуваат доколку внесувате 2000 калории на ден, обидете се да консумирате помеѓу 225 и 325 грама јаглени хидрати.

Треба да јадете еден до четири часа пред вежбање. Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј сугерираат дека внесот на јаглени хидрати може да ги подобри перформансите на вежби за издржливост.

"Со консумирање на храна  богата со јаглени хидрати со малку маснотии, јаглени хидрати, можете да се осигурате дека имате доволно мускулен гликоген како гориво за вашата физичка активност. Значи, јадете смокви, путер од кикирики, банани, јогурт, тестенини или друга храна со висок јаглерод". рече Коен.

Покрај тоа, доволна количина вода е многу важна.

„Општо, можете да консумирате пет до 10 милилитри вода на килограм телесна тежина, два до четири часа пред вежбање“, рече Коен.

Значи, многу е важно да не вежбате на празен стомак, затоа што ако не јадете, вашето тело ќе биде „измачувано“.

Што да се јаде додека вежбате

Една од најважните работи што треба да направите додека вежбате е хидратација. Ако вежбате 45 минути или помалку, доволно течност ќе биде сè што ви треба.

„За вежби за издржливост од еден до два часа, ќе треба да внесете 30 до 60 грама јаглехидрати на час. На пример, има 25 грама јаглехидрати во едно јаболко со средна големина“, рече Коен.

Соковите, спортските пијалоци, овошјето и другите намирници и пијалоците со висок јаглерод може да бидат од голема помош.

Што да се јаде после вежбање

По тренингот, ќе ви требаат многу протеини, како што се млечни производи, јајца и пилешко месо.

"По долго или многу интензивно вежбање, консумирајте еден до два грама јаглени хидрати на килограм телесна тежина заедно со 15-25 грама протеини. Ова ќе ги надополни резервите на гликоген во вашите мускули", рече Коен.

На пример, едно варено јајце има околу шест грама протеини.

„По полесно вежбање, јадете добро избалансиран оброк, кој вклучува високо квалитетен протеин и јаглени хидрати во рок од два до три часа од завршувањето на тренингот и пијте доволно течност“, додаде Коен.

Ако чувствувате болки во мускулите после вежбање, пијте сокови од лубеница или цреша.

Популарно