Ова е лекот за депресија

Експертите од универзитетот Collegea во Лондон спроведоа анкета на повеќе од 13.000 луѓе. Тие се фокусираа на воспоставување на врската помеѓу конзумирањето на чоколадо и почетокот на депресијата. За да го направат ова, волонтерите беа прашани за количината и видовите  на „благи работи“ кои ги јадат и нивната емоционална состојба. Научниците исто така ги зедоа предвид факторите како што се нивото на физичка активност и присуството на лоши навики, особено пушењето.

Резултатите покажале дека љубителите на темно чоколадо биле значително помалку склони кон депресија отколку оние кои воопшто не јаделе. Испитаниците кои два дена конзумирале темно, горчливо чоколадо, имале 70 проценти помалку знаци на депресија. Покрај тоа, во една четвртина од учесниците во анкетата кои редовно јаделе  слатки работи 104 до 454 грама, веројатноста за развој на депресија се намалила за 58 проценти во споредба со оние кои не вклучуваат чоколадо во нивната исхрана . Научниците посочуваат дека само чоколадото со висок процент на какао има таков ефект. 

Постојат голем број механизми со кои чоколадото може да спречи депресија или да ги намали нејзините симптоми, забележуваат истражувачите. Тие велат дека тајната е дека горчливото чоколадо содржи специјални состојки кои имаат одреден ефект врз човечката психа.

„Чоколадото содржи голем број психоактивни супстанции, вклучително и оние слични на анандамид, невротрансмитер кој блокира болка и неколку ендогени биогени амини, кои вклучуваат фенилетиламин, соединение кое игра важна улога во регулацијата на расположението“, заклучуваат истражувачите. 

Покрај тоа, темното чоколадо е богато со антиоксиданси кои го намалуваат „воспалението“  во организмот и чие присуство, според експертите, е исто така директно поврзано со почетокот на стресот и вознемиреноста. 

Претходно, Полските научници откриле дека темното чоколадо е богат извор на магнезиум, цинк и други важни елементи во трагови и црвеното вино се извор на корисен антиоксиданс ресвератрол кој имаат  корисен ефект врз здравјето на луѓето.

Употребата на производи со „против воспалителни“ својства, велат експертите, ја намалува веројатноста за појава на прерана смрт за 18 проценти, а нивното вклучување во дневната исхрана го намалува ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања за 20 проценти и карцином за 13 проценти.

Коментари

Популарно