Ова е лекот за депресија

Експертите од универзитетот Collegea во Лондон спроведоа анкета на повеќе од 13.000 луѓе. Тие се фокусираа на воспоставување на врската помеѓу конзумирањето на чоколадо и почетокот на депресијата. За да го направат ова, волонтерите беа прашани за количината и видовите  на „благи работи“ кои ги јадат и нивната емоционална состојба. Научниците исто така ги зедоа предвид факторите како што се нивото на физичка активност и присуството на лоши навики, особено пушењето.

Резултатите покажале дека љубителите на темно чоколадо биле значително помалку склони кон депресија отколку оние кои воопшто не јаделе. Испитаниците кои два дена конзумирале темно, горчливо чоколадо, имале 70 проценти помалку знаци на депресија. Покрај тоа, во една четвртина од учесниците во анкетата кои редовно јаделе  слатки работи 104 до 454 грама, веројатноста за развој на депресија се намалила за 58 проценти во споредба со оние кои не вклучуваат чоколадо во нивната исхрана . Научниците посочуваат дека само чоколадото со висок процент на какао има таков ефект. 

Постојат голем број механизми со кои чоколадото може да спречи депресија или да ги намали нејзините симптоми, забележуваат истражувачите. Тие велат дека тајната е дека горчливото чоколадо содржи специјални состојки кои имаат одреден ефект врз човечката психа.

„Чоколадото содржи голем број психоактивни супстанции, вклучително и оние слични на анандамид, невротрансмитер кој блокира болка и неколку ендогени биогени амини, кои вклучуваат фенилетиламин, соединение кое игра важна улога во регулацијата на расположението“, заклучуваат истражувачите. 

Покрај тоа, темното чоколадо е богато со антиоксиданси кои го намалуваат „воспалението“  во организмот и чие присуство, според експертите, е исто така директно поврзано со почетокот на стресот и вознемиреноста. 

Претходно, Полските научници откриле дека темното чоколадо е богат извор на магнезиум, цинк и други важни елементи во трагови и црвеното вино се извор на корисен антиоксиданс ресвератрол кој имаат  корисен ефект врз здравјето на луѓето.

Употребата на производи со „против воспалителни“ својства, велат експертите, ја намалува веројатноста за појава на прерана смрт за 18 проценти, а нивното вклучување во дневната исхрана го намалува ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања за 20 проценти и карцином за 13 проценти.

Предлог за денешен ручек

Кремаста чорба од сирење…

СОСТОЈКИ:

2 праза

1 чешне лук

масло

800 мл супа од зеленчук

150 гр козјо сирење

100 мл павлака за готвење

сол, бибер

2 лажици сок од лимон

2 парчиња бел леб

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Празот и лукот ситно исечкајте ги. Во лонец загрејте масло и на него издинстајте ги празот и лукот. Налијте со супа од зеленчук и оставете да се вари.

Иситнете го сирењето и со павлаката додајте го во чорбата. Мешајте на слаб оган додека сирењето не се растопи. Чорбата испасирајте ја со миксер, додајте сол и сок од лимон.

Лебот исечкајте го на коцки и пропржете на масло.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Крцкав компир од рерна со колбаси – одличен ручек!

СОСТОЈКИ:

1/2 кг домашни колбаси

500 гр компири

масло

сол

бибер

рузмарин

оригано

4 чешниња лук

листови магдонос

слатка и лута пипер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Компирите исчистете ги и исечкајте ги на тенки листови. Посолете, додајте зачини, намастете и измешајте.

Обложете плех со хартија и во средина ставете колбаси. Компирте ставајте ги на куп еден покрај друг во круг околу колбасите. Уште малку прелијте со масло и печете на 200 степени околу 50 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Рибата подготвена на овој начин има посебен вкус.

СОСТОЈКИ:

800 гр свежа бела риба (ослич)

1 веза магдонос

1 веза копар

масло

сол

бибер

1 лимон

2 лажички зачин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Рибата исчистете ја, измијте ја и исечкајте на парчиња. Посолете, побиберете, прокапете лимон и посипете со зачин. Ставете ги на фолија која сте ја премачкале со маслиново масло.

Од горе обилно посипете со сечкан магдонос и копар, а на секое парче риба ставете парче лимон.

Замотајте во фолија, ставете во плех и околу половина час печете во рерна загреана на 200 степени.

Послужете со варен компир или друг зеленчук по избор.

Извор: Готви.мк

Популарно