Научниците открија кои луѓе имаат скриен имунитет на Ковид 19

Имунолошкиот систем на некои луѓе кои не биле изложени на вирусот на корона може да го препознае патогенот (САРС-СОВ-2), што значи дека ова лице би можело да има поблаги форми на болеста во случај на ковид 19, сугерираат новите истражувања.

Студијата, објавена во списанието „Nature“, открила дека меѓу примероците на 68 здрави луѓе во Германија кои не биле изложени на коронавирус, 35 проценти имаат Т-клетки во крвта кои реагираат на вирусот. Т-клетките се дел од имунолошкиот систем и помагаат да се заштити организмот од инфекција.

Реактивноста на Т-клетките сугерира дека имунолошкиот систем можеби имал претходно искуство во борба против слична инфекција и дека може да ја користи таа меморија за да му помогне на телото да се бори против нова инфекција.

Па, како би можел нивниот имунолошки систем да има реактивни Т-клетки, ако никогаш немале Covid-19? Овие клетки биле „веројатно стекнати од претходни инфекции со ендемични коронавируси“, напишале истражувачи од различни институции во Германија и Велика Британија.

Бидејќи Т-клетките можат да останат во крвта со години по инфекцијата, тие исто така придонесуваат за „долгорочно сеќавање“ на имунолошкиот систем и му овозможуваат да реагира побрзо и поефикасно кога е изложено на стар непријател.

Употребата на оваа двојна меморија, која се стекнува врз основа на слична инфекција, како одговор на нова инфекција се нарекува „вкрстена реактивност“. Новата студија вклучува анализа на примероци од крв од 18 пациенти со „Ковид-19“ на возраст од 21 до 81 година и здрави донатори на возраст од 20 до 64 години со седиште во Германија.

Студијата откри дека  Т-клетки реактивни на коронавирусот биле откриени кај 83 проценти од пациенти со кокцидија. Иако истражувачите пронашле постојни вкрстено реактивни Т-клетки кај здрави донатори, тие во студијата напишале дека ефектот на овие клетки врз исходот од болеста Ковид-19 сè уште не е познат.

- Наодите од студијата секако бараат повеќе истражувања. Се чини дека во оваа студија има значителен процент на лица кои ја имаат оваа вкрстена реакција на Т-клетките, кои ги стекнале врз основа на други вирусни инфекции со корона, што може да има одредено влијание врз тоа како ќе се справат со новиот вирус САРС-СОВ-2 - рече Др. Амеш Адаjaа, научник на Центарот за здравствено осигурување на универзитетот „Џон Хопкинс“.

Коментари

Популарно