Српски лекар отрива како коронавирусот влијае на срцето

На редовната прес-конференција за коронавирусот во Србија, директорот на Ургентниот центар на Клиничкиот центар на Србија, д-р Милика Ашанин, ги откри најсериозните проблеми кај пациенти со кардиоваскуларни проблеми.

Д-р Ашанин објасни дека вирусот ги напаѓа респираторните органи, но исто така делува систематски - влијае на сите органи и системи на човечкото тело.

- Што се однесува до срцето, имаме пациенти кои имаат чести срцеви слабости, се собира вода во „срцевата кеса“, нашите доктори доаѓаат до Инфективни, прават ултразвук, и мора да ја извлечеме вода за да може срцевиот мускул да работи непречено - рече тој.

- Мора да ги систематизираме овие податоци, да ги обработиме и по долго време да извлечеме порелевантни заклучоци - додаде директорот на Ургентниот центар на Клиничкиот центар на Србија.

Коментари

Популарно