Фото: Дали таа ќе биде следниот претседател на САД?

Светот чека на Џо Бајден да избере друг кандидат од демократите за претседателските избори во 2020 година. Ако тој избор биде сенатороката на Илиноис, Теми Дакворт, не само што би значело дека оваа воена ветеранка се наоѓа  за прв пат на списокот, туку и таа ќе биде првата кандидатка за прв човек на САД што користи инвалидска количка.

Да се ​​биде прв во нешто не е ништо ново за Дакворт. Таа беше првата жена од Тајланд која беше избрана во Конгресот; првата жена со попреченост која беше избрана на Конгрес; првата жена со ампутирани екстремитети во Сенатот; и првиот сенатор што роди дете додека  беше  на функција.

Таа користи инвалидска количка од 2004 година, откако ги загуби нозете во воздушниот напад во Багдад додека служеше во американската војска.

Коментари

Популарно