Овие се првите симптоми на срцев удар

Иако се смета дека срцевиот удар се случува ненадејно, постојат многу предупредувачки знаци кои однапред укажуваат на оваа опасност по здравјето.

Истражувањето презентирано на годишниот состанок на Американското здружение за срце во Далас дава преглед на најчестите симптоми кои му претходат на срцев удар кај мажите.

Меѓу нив, идентификувани се 5 конкретни:

  • болка во градите
  • вртоглавица
  • отежнато дишење
  • палпитации
  • несвестица

Истражувањето ги истакна вообичаените симптоми кои му претходеа на срцев удар кај 567 мажи, на возраст од 35 до 65 години.

Речиси 80% од симптомите се појавиле помеѓу четири недели и еден час пред срцевиот застој.

Од оние кои имале симптоми, 56% доживеале болка во градите, 13% отежнато дишење, 4% вртоглавица, несвестица или палпитации.

Истражувањето исто така покажа дека 53% имале симптоми пред срцев удар.

Сепак, истражувањето има некои важни ограничувања. Прво, наодите сугерираат дека секој средовечен маж со болка во градите или отежнато дишење може да има срцев удар, но тоа не е така.

Студијата, исто така, не ја зема предвид распространетоста на симптомите кај популацијата од интерес. На пример, од милион средовечни мажи, колку ќе доживеат болка во градите или отежнато дишење за еден месец? Дури и ако 50.000 мажи развијат симптоми, колку од нив ќе доживеат срцев удар? Се разбира, не сите 50.000.

И покрај тоа, она што сугерираат резултатите е дека е важно да се внимава на симптомите кои може да претходат на срцев удар и пред се секогаш да се консултира лекар во случај на сомнителни симптоми.

Проектот „Замисли желба“ во Националната галерија

Националната галерија на Македонија на крајот од годината, во октомври и ноември, го реализира проектот насловен „Замисли желба“.

Станува збор за креативни работилници за изработка на лампиони и други декорации од мали парчиња текстил, кои се остатоци од кроење или се неупотребливи од други причини. Материјалите за изработка на лампионите, како и други помошни материјали, овој пат беа донирани од модната куќа „Бела“. Тие се реупотребуваат, редизајнираат и се претвораат во оригинални и необични креации, каде што секое од децата се изразува на свој и уникатен начин.

Проектот е значаен бидејќи има еколошки пристап кон дизајнот и претвора нешто старо во нешто сосем ново и впечатливо. Покрај еколошката, проектот има и високоопштествена свест. Со овој проект се поттикнува учеството на бизнис-заедницата, да ги откупи декорациите, а средствата да бидат наменети во хуманитарни цели за фондацијата „Марко Божиновски“. Оваа фондација има цел да обезбеди соодветна поддршка, станува збор за животна средина со спортска содржина за деца и млади од социјално маргинализирани средини да имаат можност да се вклучат во светот на спортот.

Во креативните работилници, кои се реализираат во објектот „Чифте-амам“, можност за креативен израз имаат деца со попреченост, учествуваат ученици од основното, средното и високото образование.

Учесници во проектот се: Дневен центар за лица со Даунов синдром, ОУ „Климент Охридски“, ОУ „Невена Георгиева-Дуња“, ОУ „Лирија“, ОУ „Хасан Приштина“, ОУ „Ѓорѓија Пулевски“, ОУ „Кочо Рацин“ и ОУ „Братство“, гимназиите „Орце Николов“, „Јосип Броз-Тито“ (паралелката за меѓународна матура), „Никола Карев“, „Св. Наум Охридски“, Машинскиот факултет, отсек Индустриски дизајн, Педагошкиот факултет „Св.Наум Охридски“, универзитетот „Мајка Тереза“.

Координаторка на проектот е Маја Димитрова.

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста

Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка Марија во Ерусалимскиот храм.

Првосвештеникот Захарија ја воведе не само во храмот, туку и во Светињата над светињите, т.е. во најсветото, најчистото место на храмот, каде што никој никогаш не влегуваше, освен првосвештеникот, и тоа само еднаш во годината. Така, Бог преку света Захарија, кој беше надвор од себе и обземен од Бога, ја прослави умната и телесна чистота на Марија, која подоцна стана врата на спасението, т.е. го прими во себе, го носеше и го роди Синот Божји, истовремено и Син Човечки, Христос.

Најчистиот се роди од најчистата утроба. Затоа и празникот е Пречиста.

Верувањата се дека на овој ден жените без пород треба да појдат во манастир посветен на Богородица, а оние кои имаат деца да оставаат дар на иконата на Дева Марија. Најважно е од срце да се помолите!

Популарно