Главниот шведски епидемиолог: Во Шведска нема втор бран на коронавирусот

Шведска, која имаше поинаков пристап од другите земји и ги остави повеќето училишта, ресторани и бизниси отворени за време на пандемијата, бележи благ пораст на бројот на заболени од вирусот.

 Во четвртокот имале 1.075 случаи, додека вчера пријавиле 596. Но, главниот шведски епидемиолог Андерс Тегнел вели дека земјите како Холандија, Шпанија и Франција во моментов влегуваат во втор бран, но и дека тоа не е случај со Шведска.

„Тоа би значело дека вирусот значително се шири на големи делови од општеството, а тоа во шведска го немаме“, рече тој пред новинарите, но додаде дека порастот на случаите треба да се сфати многу сериозно.

Коментари

Популарно