Италија отвора светилиште во чест на 179 лекари кои починаа од ковид-19

Италија ќе им оддаде признание на 179-те лекари кои починаа од ковид-19, додека владата се подготвува за враќање на дел од рестрикциите, соочувајќи се со наглото зголемување на бројот на заразени со коронавирус.

Нивните имиња се испишани во мермер на спомен-плоча во градот Дуно, северно од Милано, почнувајќи од 67-годишниот Роберто Стела, првиот познат италијански лекар кој почина од ковид-19. Неговата смрт на 11 март ја шокираше италијанската медицинска заедница и го нагласи ризикот од коронавирусот.

Италија беше првата земја надвор од Азија која потврди случај на локално пренесување на коронавирусот. Во изминатите денови, бројот на новозаразени е поголем од 10.000 на ден, што е повеќе од врвот на ширењето во март и април, кога беа тестирани само сериозно болните.

Коментари

Популарно