Израел открил лек за Ковид: Се инхалира директно во белите дробови

На лекот започнале да работат пред осум месеци, а во првата фаза од студијата, за пет дена излечиле 29. од 30. болнички пациенти со тешки симптоми. Денес лекот од нивните лекари,водачи на истражувањето, бил претставен во светот.

„Поздрав од Ерусалим, каде паѓа снег, тоа е чудо за нас“, рекол домаќинот на конференцијата во Ерусалим, која преку Зум собрала 150 учесници, претежно новинари од целиот свет. Чудесно им паднал снег, но тие го воведоа и своето медицинско чудо, EXO-CD24, лек кој на најтешките пациенти со Ковид им се инхалира директно во белите дробови и дава големи подобрувања за само неколку дена.

Прелиминарните резултати од клиничкото испитување на лекот во рамките на Медицинскиот центар во Тел Авив „Сураски“ ги презентирал проф.др. Надир Арбер, еден од водечките израелски интернисти и гастроентеролози, водач на истражување и д-р Ширан Шапира, директор на лабораторијата за молекуларна биологија во Центарот за дијагноза и превенција на карцином во болницата „Ичилов“.

„Бидејќи оди директно во белите дробови, лекот нема несакани ефекти, а им го дававме на пациентите пет дена. Пет од 30. добиле највисока доза, другите помалку. Сите беа излекувани за многу краток временски период. Лекот значително го „гасне“ хиперимуниот одговор на инфекцијата, таканаречената бура со цитокини, рекол д-р Арбер. Тоа е пренагласена реакција на имунитетниот систем на вирусот корона, кога во борбата против „непријателот“ што влегол во организмот, тој ги напаѓа дури и нашите здрави клетки. Таквата реакција, која може да биде фатална, се јавува кај пет до седум проценти од случаите на Ковид, кои завршуваат на апарати за дишење.

Истражувањето сè уште трае, а лекот ќе им биде достапен и на најсиромашните земји

„Во просек, луѓето кои примиле лек имале 58. години, но биле на возраст од 37. до 77. години. Една третина биле жени, а останатите биле мажи. После лекот, нивната сатурација значително се подобри, дишењето им беше олеснето, лекарот продолжил да зборува за откритието. На сите им беа потребни до шест дена да се опорават, освен на една пациентка, кај која траеше малку подолго, но и таа се опоравила.

„Да, ни се јавуваат од целиот свет, нема земја што не е заинтересирана за лекот, но истражувањето е во тек, рано е да се зборува за дистрибуција. Верувам дека ќе знаеме повеќе за неколку месеци“, рекол д-р Арбер. Производството на лекот не било скапо и тој искрено верува дека тој со својата цена ќе им биде достапен на сите земји, одговорил на прашањето на новинар од сиромашниот Непал. Израелски експерт заклучува дека ќе се потруди да биде така.

Лекот се базира на протеинот CD24, на кој израелски експерти работат веќе 20 години. Ја смирува имунолошката реакција, се вдишува еднаш на ден, само неколку минути за пет дена.

извор: ekran.mk

Коментари

Популарно