Еве зошто не треба да пиете кафе на празен стомак

Многумина од нас го имаат истиот утрински ритуал: штом ги отвориме очите, го правиме првото утринско кафе.

Меѓутоа, експертите не се согласуваат со ваквите навики, а тоа го потврдува и нутриционистката Оливија Хедлунд, која смета дека кафето на празен стомак може да биде дури и штетно.

Хедлунд дури тврди дека кофеинот може да предизвика големи проблеми во цревата и хормоните. Имено, поради pH вредноста на кафето, која е кисела, овој утрински напиток може да предизвика чувство на тежина во стомакот, но и да го изложи телото на непотребен стрес.

– Ако прво пиете кафе на празен стомак, застанете и слушајте. Се плеткаш со хормоните. Кафето не само што е кисело, па наутро му е тешко на желудникот, туку буквално го става нашето тело во состојба на стресна реакција за да се ослободи кортизол – изјави Хедлунд.

Ако апсолутно не можете да се откажете од утринското кафе, нутриционистот препорачува да јадете нешто пред него, како што се сурови млечни производи, јајца, бобинки, јаболка или круши.

Коментари

Популарно