Што може да ви кажат ноктите за вашето здравје?

Можете да не обрнуваме внимание на ноктите, но тие можат да нè предупредат за некои сериозни состојби, вклучувајќи артритис, воспаление и, во екстремни случаи, рак.

„Критично е луѓето сами да ги прегледуваат ноктите околу еднаш месечно и да се консултираат со дерматолог за какви било промени“, изјави д-р Шари Липнер од Универзитетот Корнел во Њујорк за Daily Mail.

Модринки на ноктите

Ако го удрите ноктот, се очекува модринка. Но, ако сте забележале модринка која нема да исчезне, постои мала шанса тоа да е знак за рак. Кога се појавува рак на кожата под ноктите, медицински наречен субунгвален меланом, тој создава црна или темна дамка која не исчезнува.

“Луѓето обично се сеќаваат на траумата што предизвикува модринка под ноктот. Но, ако мислите дека не сте се удриле и модрината се шири, тогаш тоа е обично лош знак. Кога ноктот ќе порасне, модрината под ноктот ќе исчезне, но со рак на кожата, дури и како што поминува времето, нормалната боја на ноктите повеќе не е видлива“, објасни дерматологот Кристин Ко од Медицинскиот факултет Јеил во Конектикат.

Ракот на кожата под ноктот може да се манифестира и како една темна лента низ ноктот која не исчезнува. Ракот на кожата под ноктите е релативно редок и сочинува до три проценти од сите случаи на рак на кожа пријавени годишно во САД. Кога е рано откриен, тој е многу излечив.

Црвени ленти

Црвените ленти, исто така, може да бидат резултат на повреда на ноктите, но вреди да се обрне внимание бидејќи, според лекарите, тие можат да бидат првиот предупредувачки знак за опасна по живот срцева состојба наречена бактериски ендокардитис, каде што микроорганизмите ги инфицираат срцевите залистоци. .

“Доколку оваа состојба не се лекува, може да влијае на ноктите. Не е невообичаено ова да биде првиот предупредувачки знак за проблем”, истакнува д-р Липнер.

Инфекцијата се јавува кога бактериите влегуваат во крвотокот и го наоѓаат својот пат до срцето. Таму, тие можат да ги нападнат срцевите залистоци и да предизвикаат воспаление во внатрешната обвивка на органот, оставајќи го помалку способен да пумпа крв низ телото.

Други предупредувачки знаци на ендокардитис вклучуваат болка во градите при дишење, отежнато дишење и болки во зглобовите и мускулите. Бројките покажуваат дека има околу 47.000 случаи на ендокардитис во САД секоја година.

Вдлабнатини на ноктите

Често се смета дека вдлабнати или испукани нокти се должат на бактериска или габична инфекција. Но, дерматолозите велат дека во некои случаи тоа може да биде и ран предупредувачки знак за артритис.

„Околу 40 проценти од луѓето со псоријаза имаат и артритис. Псоријазата може да влијае и на ноктите. Тогаш ќе забележите ситни јами“, додава д-р Липнер.

Околу 7,5 милиони Американци имаат псоријаза. Во некои случаи, промените на ноктите може да се појават години пред артритисот, според студијата во списанието Reumatologia.

Испакнати линии

Вертикалните гребени на ноктите кои наликуваат на тенки ленти се природен знак на стареење, но тие исто така може да укажуваат на прекумерно миење на рацете или прекумерна употреба на средства за дезинфекција.

„Прекумерната употреба на гелови за дезинфекција на рацете може да предизвика кршливи нокти и појава на бразди. Ова ми се случи и мене. Средствата за дезинфекција се сеприсутни од почетокот на пандемијата „Ковид-19“, но нивната пречеста употреба може да претставува опасност за рацете “, тврди др. СЗО.

Кршливи нокти

Експертите тврдат дека кршливите нокти може да бидат знак за лоша исхрана, односно недостаток на витамини и минерали. Според Американскиот остеопатски колеџ за дерматологија (AOCD), кршливите нокти исто така може да бидат знак за проблем со тироидната жлезда.

Свиткани или закривени нокти

Недостатокот на кислород во снабдувањето со крв или проблемите со циркулацијата може да предизвикаат повеќе крв да се собира во екстремитетите, како што се врвовите на прстите. Поради ова, врвовите на прстите се зголемуваат, а ноктите се наведнуваат преку рабовите на прстите. Планината Синај вели дека ракот на белите дробови е најчеста причина за испакнати или закривени нокти. Се јавува кај околу 5 до 15 проценти од луѓето кои имаат рак на белите дробови.

Но, овој проблем може да биде предизвикан и од срцеви дефекти во телото, инфекција на белите дробови како бронхитис или апсцес на белите дробови што влијае на органот.

Коментари

Популарно