Што може да ви кажат ноктите за вашето здравје?

Можете да не обрнуваме внимание на ноктите, но тие можат да нè предупредат за некои сериозни состојби, вклучувајќи артритис, воспаление и, во екстремни случаи, рак.

„Критично е луѓето сами да ги прегледуваат ноктите околу еднаш месечно и да се консултираат со дерматолог за какви било промени“, изјави д-р Шари Липнер од Универзитетот Корнел во Њујорк за Daily Mail.

Модринки на ноктите

Ако го удрите ноктот, се очекува модринка. Но, ако сте забележале модринка која нема да исчезне, постои мала шанса тоа да е знак за рак. Кога се појавува рак на кожата под ноктите, медицински наречен субунгвален меланом, тој создава црна или темна дамка која не исчезнува.

“Луѓето обично се сеќаваат на траумата што предизвикува модринка под ноктот. Но, ако мислите дека не сте се удриле и модрината се шири, тогаш тоа е обично лош знак. Кога ноктот ќе порасне, модрината под ноктот ќе исчезне, но со рак на кожата, дури и како што поминува времето, нормалната боја на ноктите повеќе не е видлива“, објасни дерматологот Кристин Ко од Медицинскиот факултет Јеил во Конектикат.

Ракот на кожата под ноктот може да се манифестира и како една темна лента низ ноктот која не исчезнува. Ракот на кожата под ноктите е релативно редок и сочинува до три проценти од сите случаи на рак на кожа пријавени годишно во САД. Кога е рано откриен, тој е многу излечив.

Црвени ленти

Црвените ленти, исто така, може да бидат резултат на повреда на ноктите, но вреди да се обрне внимание бидејќи, според лекарите, тие можат да бидат првиот предупредувачки знак за опасна по живот срцева состојба наречена бактериски ендокардитис, каде што микроорганизмите ги инфицираат срцевите залистоци. .

“Доколку оваа состојба не се лекува, може да влијае на ноктите. Не е невообичаено ова да биде првиот предупредувачки знак за проблем”, истакнува д-р Липнер.

Инфекцијата се јавува кога бактериите влегуваат во крвотокот и го наоѓаат својот пат до срцето. Таму, тие можат да ги нападнат срцевите залистоци и да предизвикаат воспаление во внатрешната обвивка на органот, оставајќи го помалку способен да пумпа крв низ телото.

Други предупредувачки знаци на ендокардитис вклучуваат болка во градите при дишење, отежнато дишење и болки во зглобовите и мускулите. Бројките покажуваат дека има околу 47.000 случаи на ендокардитис во САД секоја година.

Вдлабнатини на ноктите

Често се смета дека вдлабнати или испукани нокти се должат на бактериска или габична инфекција. Но, дерматолозите велат дека во некои случаи тоа може да биде и ран предупредувачки знак за артритис.

„Околу 40 проценти од луѓето со псоријаза имаат и артритис. Псоријазата може да влијае и на ноктите. Тогаш ќе забележите ситни јами“, додава д-р Липнер.

Околу 7,5 милиони Американци имаат псоријаза. Во некои случаи, промените на ноктите може да се појават години пред артритисот, според студијата во списанието Reumatologia.

Испакнати линии

Вертикалните гребени на ноктите кои наликуваат на тенки ленти се природен знак на стареење, но тие исто така може да укажуваат на прекумерно миење на рацете или прекумерна употреба на средства за дезинфекција.

„Прекумерната употреба на гелови за дезинфекција на рацете може да предизвика кршливи нокти и појава на бразди. Ова ми се случи и мене. Средствата за дезинфекција се сеприсутни од почетокот на пандемијата „Ковид-19“, но нивната пречеста употреба може да претставува опасност за рацете “, тврди др. СЗО.

Кршливи нокти

Експертите тврдат дека кршливите нокти може да бидат знак за лоша исхрана, односно недостаток на витамини и минерали. Според Американскиот остеопатски колеџ за дерматологија (AOCD), кршливите нокти исто така може да бидат знак за проблем со тироидната жлезда.

Свиткани или закривени нокти

Недостатокот на кислород во снабдувањето со крв или проблемите со циркулацијата може да предизвикаат повеќе крв да се собира во екстремитетите, како што се врвовите на прстите. Поради ова, врвовите на прстите се зголемуваат, а ноктите се наведнуваат преку рабовите на прстите. Планината Синај вели дека ракот на белите дробови е најчеста причина за испакнати или закривени нокти. Се јавува кај околу 5 до 15 проценти од луѓето кои имаат рак на белите дробови.

Но, овој проблем може да биде предизвикан и од срцеви дефекти во телото, инфекција на белите дробови како бронхитис или апсцес на белите дробови што влијае на органот.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно