Како да ги „избркате“ пестицидите од зеленчукот пред да го изедете – ова е најдобриот трик!

Во современото земјоделство, употребата на пестициди е честа практика која овозможува поголеми приноси и заштита на културите од штетници и болести.

Сепак, оваа практика не е без ризик. Пестицидите кои се користат за заштита на овошјето и зеленчукот можат да останат на нивната површина и потенцијално да влијаат на здравјето на луѓето кои ги консумираат овие производи.

Иако регулаторните тела поставуваат строги лимити за остатоците од пестициди, сепак постои загриженост за долгорочните ефекти од нивното внесување преку храната.

Денар на оваа тема разговараше со експерт за безбедност на храната, кој објаснува дека еден од најефикасните начини за отстранување на пестицидите од овошјето и зеленчукот е користењето на раствор од сода бикарбона.

Истражувањата покажуваат дека потопувањето на производите во раствор од сода бикарбона за околу 15 минути може значително да ги намали остатоците од пестициди.

Содата бикарбона има висока алкална pH вредност, што помага во разградувањето на пестицидите и претворањето на штетните хемикалии во безопасни молекули.

Покрај тоа, постојат и други методи кои можат да се користат за отстранување на пестицидите, како што се миењето со разреден оцет или солена вода.

Некои препорачуваат и користење на домашни спрееви направени од сок од лимон и сода бикарбона. Важно е да се напомене дека овие методи не се 100% ефикасни, но можат значително да го намалат присуството на пестициди на површината на храната.

За крај, додека овие методи можат да помогнат во намалувањето на изложеноста на пестициди, најдобрата заштита е превентивата: Купувањето органски произведено овошје и зеленчук, каде што е можно, може да биде поздрава алтернатива.

Исто така, подигањето на свеста за овие прашања и поддршката на одржливите земјоделски практики може да придонесат кон подобрување на квалитетот на храната која ја консумираме и да го заштитиме нашето здравје.

Извор: Денар

Коментари

Популарно