Фото: Потврдено - азискиот стршлен пристигна во Македонија

Азиски стршлен се појави во Македонија. Првичните лабораториски анализи покажаа дека стршленот што вчера беше пронајден на Водно е всушност смртоносниот азиски стршлен. Примерокот ќе биде однесен во странска лабораторија каде ќе биде бидат направени генетски анализи за утврдување на точниот тип.

aa4

Скопјанката Снежана вчера го забележала стршенот полумртов пред прагот на куќата на Водно. Го усмртила веднаш и го затворила со чаша. Сомнежот се јавил откако прегледувала по сликите на интернет и википедија. Го споредувала, но незнаела каде да се обрати за да го предаде на анализа. Екипата на Сител била во домот на Снежана која им рекла дека доколку се покаже дека станува збор за смртоносниот стршен, тогаш тој не е единствениот во нивната околина. Сомнежот станал уште поголем поради тоа што кровот на куќата во која живее семејството на Снежана бил дрвен и има простор каде да направат осило. Запуштениот двор со грмушки во куќата спроти нив е уште една причина за нивната паника. Екипата на Сител го однела инсектот во лабораторијата на ветеринарниот факултет на испитување.

strslen

Денеска уште еден невообичаен инсект се појави во Скопје. Ристо од Козле го уловил жив и бил фрапиран од тоа како изгледа. Вели се занимава со пчели ги чува од стршлени и разни други опасни инсекти ,но ова е првпат да види вакво нешто. Голем колку палецот, со портокалова глава. Ристо го уловил во домашната работилница која е сместена во дворот од куќата. Внимателно го усмртил за да го сочува примерокот во целост. Ристо го предал инсектот на екипа од ТВ Сител која веднаш го доставила во лабораторијата на ветеринарниот факултет за испитување.

strsleni-kina

Овој инсект потекнува од Азија, има портокалова глава и може да порасне до 8 центиметри. Лета со брзина од 60 километра на час. Азискиот стршен ги напаѓа пчелите, убива и до 40 во една минута. Тој е опасен и за човекот, има голем црн заб за боцкање, со кој е во состојба да предизвика застрашувачки убоди кои личат на рани од куршум. Од неколку убоди може да престане работата на бубрезите, да го отежни дишењето и да предизвика смрт. Поради големите климатски промени, забележан е во повеќе балкански земји.

„Нефрон“: Апелираме да се преиспита одлуката за разрешување на Јовев

Апелираме да се преиспита одлуката за разрешување на директорот, професор доктор Сашко Јовев, а за евентуално направените грешки и пропусти во работењето, доколку ги има, соодветно нека биде казнет со други мерки, но, да не се казнуваат пациентите или оние кои чекаат трансплантација, затоа што сите сме свесни дека Националната програма за трансплантација на органи се темели најмногу на ентузијазмот на поединците и посветеноста на тимот. Ова се наведува во денешното соопштение на Здружението на бубрежно болни граѓани „Нефрон“ од Скопје.

- Сѐ она што се појави како информација по социјалните мрежи и медиумите за разрешувањето на професор доктор Јовев, директор на Клиниката за кардиохирургија, нѐ вознемири како здружение на граѓани, како пациенти кои чекаат трансплантација и како единствено здружение на бубрежно болни, кое наназад 20 години ја води кампањата за органодарителство и трансплантација на органи, пишува во соопштението.

Од таа причина, решиле да го споделат нивното мислење и загриженост во врска со овој случај.

- Ни во еден момент не сакаме да судиме или браниме и доколку постојат основани причини и грешки во работењето на професор доктор Јовев и Клиниката за кардиохирургија со која тој раководи, постојат процедури и дисциплински мерки со кои истите можат да бидат санкционирани. Но, мораме да се сложиме дека во најтешките времиња во текот на пандемијата со Ковид 19, под водство на професор доктор Јовев и тимот за трансплантација се направи голем исчекор во медицината со првата трансплантација на срце во Македонија, која силно и позитивно одекна не само кај нас во државата, туку и пошироко. Направените 8 трансплантации на срце спасија осум животи и влејаа надеж кај пациентите кои чекаа да им се трансплантира срце, дека најпосле и тие ќе имаат решение за нивните проблеми и ќе продолжат да живеат. Се радувавме со нив, особено затоа што пациентите кои чекаат трансплантација на бубрег имаме опција за живот - тоа е дијализата, а за пациентите кои чекаат трансплантација на срце тоа беше единствениот начин да продолжат да живеат, се додава во соопштението.

Од Здружението истакнуваат дека „не смееме да заборавиме дека како предводник на тимот за трансплантација на срце, докторот Сашко Јовев за првпат направи уште еден голем подвиг несвојствен за Македонија и ги обедини најголемите експерти од областа на јавното и од приватното здравство, со што тој успех беше уште поголем“.

- Епилогот на оваа оптужба и разрешување на професорот Јовев најверојатно ќе заврши како и многу досега, со водење на долги процеси за проценка на стручноста и компетентноста на работењето на лекарите во лекувањето на пациентите, со долги беспредметни судски процеси и долги рокови на процесуирање кои на крајот завршуваат со неутврдување на одговорност и вина, но кој ќе ја понесе одговорноста за направените штети кон професорот Јовев, Клиниката за кардиохирургија, целокупното македонско здравство, а посебно кон пациентите, прашуваат од Здружението.

Затоа, додаваат, „повикуваме во прв план да се стават потребите и животите на пациентите кои чекаат трансплантација на срце и други кардиохируршки интервенции, а суетите по страна“.

Радевска-Стефкова и Герасимовски поднесоа оставки од Судскиот совет

Членовите на Судскиот совет Мирјана Радевска-Стефкова и Зоран Герасимовски поднесоа оставки од функциите, потврдија за МИА од Судскиот совет.

Апелациониот судија Зоран Герасимовски и врховната судијка Мирјана Радевска-Стефкова беа избрани за членови на Советот на непосредни избори, од редот на судиите.

Оставките се депонирани денеска во архивата на Судскиот совет, а причините засега се непознати.

160 арачиновци без струја, тројца соселани не дозволуват ЕВН да го санира дефектот

Веќе шест дена без струја се 160 жители на Арачиново бидејќи не може да се поправи дефект на извод на дистрибутивната мрежа на ЕВН, зашто тројца арачиновци не дозволуваат такво нешто, објави „Плусинфо“.

Арачиновците А.Ќ., Р.С. и Д.Н. не биле загрижени за нивните соседи кои мора да живеат во мрак и ги спречувале екипите на ЕВН да го санираат дефектот.

Од ЕВН за велат дека ги користат сите правни мерки за да се реши проблемот.

Популарно