Гулаш
СОСТОЈКИ:
800 гр јунешко филе
100 гр остро брашно
80 гр свинска маст
80 гр кисели краставички
млад кромид
80 гр шампињони
80 мл бело вино
200 мл павлака за готвење
200 мл кисела павлака Пекабела
1 лажичка сенф
сол
3 гранчиња свеж магдонос
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Месото исечкајте го на ленти со должина од 5 и дебелина од 1 см, посолете, извалкајте во брашно, печете во тава од сите страни и оставете ги на страна.
Во тава додајте сечкан кромид, пропржете го, додајте шампињони исечкани на листови, продолжете со пржење, потоа додајте сенф, измешајте и налијте вода.
Гответе додека виното не испари, па додајте павлака за готвење и сечкани кисели краставички. Вратете го месото, кратко згответе, тргнете од оган и на крај додајте и кисела павлака. Добро измешајте.
Посипете со сечкан магдонос и послужете со варен ориз.